ÖverskuldsĂ€ttning Ă€r livsfarligt

Utredningen om överskuldsÀttning har presenterats. FrÄgan Àr inte bara ekonomisk. En av fem personer med stora skulder har försökt begÄ sjÀlvmord.

MÄnga mÀnniskor mÄr oerhört dÄligt pÄ grund av att de tappat kontrollen över sin ekonomi.

MÄnga mÀnniskor mÄr oerhört dÄligt pÄ grund av att de tappat kontrollen över sin ekonomi.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2023-07-24 07:30
Detta Àr en ledare. Norran Àr partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Skuldberget i Sverige vĂ€xer oroande snabbt. Allt fler tappar kontrollen över plĂ„nboken och hamnar i en spiral av höga rĂ€ntor, avgifter och obetalda rĂ€kningar. Svenskar lĂ„nar för att köpa allt frĂ„n mat och klĂ€der till semesterresor och köksrenoveringar. PĂ„ femton Ă„r har storleken pĂ„ vĂ„ra samlade konsumtionslĂ„n fördubblats. Över 400 000 personer har skulder hos Kronofogden. Enligt Finansinspektion borde ett av fem konsumtionslĂ„n aldrig ha beviljats.

DĂ€rför Ă€r det angelĂ€get att utredningen om överskuldsĂ€ttning i juli överlĂ€mnade sitt betĂ€nkande till civilminister Erik Slottner. Utredningen lĂ€gger fram förslag pĂ„ hur riskfylld kreditgivning bör motverkas. Problematiken Ă€r ekonomisk men frĂ„gan mĂ„ste Ă€ven adresseras ur ett folkhĂ€lsoperspektiv. I Storbritannien benĂ€mns skuldsvĂ„righeter som en ”tyst mördare”.

En rad studier visar att den ohÀlsa som slÄr mot överskuldsatta Àr bÄde psykisk och fysisk. BesvÀr med hjÀrtat och ryggen Àr fyra till tio gÄnger vanligare hos gruppen. Diabetes, allergi, cancer och ledsmÀrta Àr ocksÄ mer förekommande. Att vara nertyngd av skulder innebÀr konstant stress som det inte gÄr att fly ifrÄn. Drabbade slarvar med maten, lÄter bli att gÄ till tandlÀkaren och drar sig undan socialt umgÀnge. SkuldsÀttningen Àr starkt förknippad med skam och utanförskap.

Framför allt behöver skuldsÀttning synliggöras i det sjÀlvmordspreventiva arbetet. Det visar en fÀrsk forskningsstudie frÄn Lunds universitet som presenterades i juni. Studiens resultat Àr alarmerande. En av fem personer med stora skulder har försökt begÄ sjÀlvmord, en eller fler gÄnger. KartlÀggningen baserar pÄ enkÀtsvar frÄn 641 individer som har kontakt med Kronofogden eller skuldrÄdgivning. En gemensam nÀmnare för de hundratals deltagarna Àr upplevelsen av att vara fÄngad i en situation som de inte kan ta sig ur.

Att var femte överskuldsatt person har försökt ta sitt liv en eller fler gÄnger Àr en extremt hög siffra som sjukvÄrden mÄste reagera pÄ eftersom sambandet Àr sÄ starkt. RutinfrÄgor om privatekonomin behöver stÀllas till personer som söker vÄrd för sin psykiska ohÀlsa. Det kan rÀdda liv.

LÄntagare har givetvis en skyldighet att inte ta pÄ sig större skuldbörda Àn man klarar av. Men ansvaret kan inte bara bÀras av privatpersoner. Inom EU har svenskar en dubbelt sÄ hög skuldsÀttning som genomsnittet. Handeln presenterar frekvent avbetalning som den smartaste vÀgen vid köp. PÄ tio Är har finanssektorns investeringar i reklam mer Àn fyrdubblats, via sociala medier riktas budskap baserat pÄ enskildas sökhistorik. Det Àr ofta lÄginkomsttagare, ensamstÄende och lÄgutbildade som brottas med överskuldsÀttning.

Sveriges Konsumenter har rĂ€tt som kritiserar utredningen om överskuldsĂ€ttning för att inte vara tillrĂ€ckligt hĂ„rd nĂ€r det gĂ€ller reklam av konsumtionslĂ„n. Organisationen krĂ€ver att denna typ av marknadsföring mĂ„ste jĂ€mstĂ€llas med reglerna för alkohol och tobak. Det Ă€r nödvĂ€ndigt. Skulderna fĂ„r vi alla betala i form av ökade vĂ„rdkostnader. ÖverskuldsĂ€ttning Ă€r bokstavligen livsfarligt.