Ett steg framåt i kampen mot hedersförtryck

Regeringen vill kriminalisera oskuldskontroller, operationer och annan patriarkal pseudovetenskap. Det är att stärka kvinnors rättigheter i Sverige.

Olagligt. Att gynekologer anlitas för att undersöka unga flickor och skriva ut oskuldsintyg är oacceptabelt och nu ska det äntligen också bli brottsligt

Olagligt. Att gynekologer anlitas för att undersöka unga flickor och skriva ut oskuldsintyg är oacceptabelt och nu ska det äntligen också bli brottsligt

Foto: Isabell Höjman/TT

Ledare2025-04-22 18:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det finns inget sätt att tillförlitligt kontrollera om en kvinna är oskuld, inga tydliga fysiska tecken som lämnas av den sexuella akten. Påståenden om den mytomspunna mödomshinnan är just det – myt, utan uns av sanning.

Ändå tvingas flickor och kvinnor världen över årligen genomgå kränkande undersökningar, som en del i ett patriarkalt behov av kontroll över flickor och kvinnor och deras sexualitet. Det är oacceptabelt, men sker ändå. Även i Sverige. Därför är det välkommet att regeringen tar steg för att kriminalisera oskuldskontroller.

Viktigt är också att det ska gå att döma den som utför kontrollen, även om den utförts med kvinnans samtycke. Praktiken är både ovetenskaplig och kvinnoförtryckande, och alltid förkastlig. De som "samtyckt" kan dessutom i många fall känna sig nödgad att göra så, av rädsla för konsekvenser om hon säger nej. Kontroll av kvinnans oskuld är en viktig ingrediens i hedersförtryck.

undefined
Mimmie Björnsdotter Grönkvist är skribent på Liberala Nyhetsbyrån.

Förutom att utföra kontroller kriminaliseras även att skriva oskuldsintyg, och att göra ingrepp i kvinnors könsorgan för att det ska framstå som att de är oskulder. Det ska även bli straffbart att underlåta att avslöja eller förhindra äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott.

Sammantaget är det ett lagpaket som ger rättsväsendet kraftfulla verktyg i arbetet mot hedersförtryck. Som sådant är det välkommet, och inte en dag för tidigt. Snarare kanske många dagar för sent. Att få den här typen av lagstiftning på plats har varit en lång och segdragen kamp i Sverige. Tyvärr. 

Desto viktigare att regeringen nu går från ord till handling. "Det här är luckor i lagstiftningen som vi tycker är viktiga att täppa till" sa justitieminister Gunnar Strömmer om förslagen på en pressträff (SVT 22/4).

Arbetet fortsätter, det finns fler hål att täppa igen i arbetet mot hedersförtrycket. Men en viktig seger är vunnen när det blir olagligt att utsätta kvinnor för patriarkal pseudovetenskap. Oskuldskontroller bryter mot mänskliga rättigheter, därför ska de vara olagliga i Sverige. Här ska kvinnor få bestämma över sin egen sexualitet.