Ombytta roller och oupphörligt käbbel

Både regering och opposition beter sig som om det fortfarande var valrörelse.

I söndagens partiledardebatt i SVT debuterade Ulf Kristersson (M) i rollen som statsminister.

I söndagens partiledardebatt i SVT debuterade Ulf Kristersson (M) i rollen som statsminister.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-12-13 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Agendas partiledardebatt – den första efter valet – bjöd inte på några oväntade ämnesval.

De fyra ämnen som debatterades var det senaste årets politiska skåpmat: migrationen, välfärden, miljön och hushållens ekonomi. De som valde att fira tredje advent med tv:n avstängd missade inte särskilt mycket.

Det är spännande att se de ombytta rollerna i svensk politik. Magdalena Andersson (S) gjorde debut i rollen som oppositionsledare, Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Regeringspartierna har växlat från attack till försvar. Mest intressant är dock att Jimmie Åkesson (SD) för första gången i partiets historia avkrävs ansvar för den förda politiken. Att stora delar av Tidöavtalet, särskilt i migrationsavsnittet, är SD-märkt har undgått få.

Därför är det rimligt att Åkesson får svara på delar av kritiken. Den typen av ansvarsutkrävande har varit ett argument för att släppa in SD i värmen; den etablissemangskritik som bidragit till deras tillväxt blir svårare att idka från en maktposition.

Men hur det blir med den saken återstår dock att se, än är det (förmodligen) långt kvar till nästa val.

Förutom regeringsförhandlingarna har regeringen inte hunnit med så mycket mer än att lägga fram en budget, vilket gör det svårt att utkräva ansvar.

Visst finns det vallöften som framstår som optimistiska i överkant och som nu välförtjänt biter regeringen i baken.

Samtidigt är politik ett långsiktigt spel, och även om den typen av blame game – som Centerpartiets Annie Lööf, som gjorde sin sista debatt som partiledare, också kallade det – är tröttsamt, gör de ombytta rollerna inte att Socialdemokraterna och Miljöpartiet plötsligt går fria från ansvar för situationen i landet.

S har styrt i åtta  år, MP fick vara med nästan lika länge.

Båda sidorna är dock lika goda kålsupare i det avseendet. Överlag var tonen i debatten ingenting att hänga i julgranen. Att tonläget blir högt under valrörelser är inte ovanligt. Känslan nu är dock att valrörelsen inte tagit slut. Politikerna bara bytte plats.

Vill väljarna verkligen ha det debattklimat där Ebba Busch (KD) möts av hånande skratt från sina meningsmotståndare efter att hon sagt att hon bryr sig om sanningen – i sig en insinuant anklagelse mot samma motståndare?

SVT:s politikkommentator Mats Knutsson reagerade på att debatten var ovanligt hätsk, särskilt med tanke på att valet är över. Eller som Lena Mellin skrev i Aftonbladet (11/12 2022) kan man knappast tro att det är 45 månader till nästa val. Det är svårt att inte hålla med.