Om konsten att först sopa framför egen dörr

Vem vill inte ha ordning och reda på arbetsmarknaden? Att företagen följer lagar, regler och förordningar. Att det betalas ut reglementsenliga löner. Att arbetsmiljöregler efterföljs.

Det byggs som aldrig förr i Skellefteå. Fabriker, bostäder, infrastruktur. Privata intressenter bygger. Kommunen bygger.

Det byggs som aldrig förr i Skellefteå. Fabriker, bostäder, infrastruktur. Privata intressenter bygger. Kommunen bygger.

Foto: Jessica Gow/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-02-15 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden.

Det konstaterade Olof Nyström, ordförande i Skellefteå arbetarekommun, i ett pressmeddelande i förra veckan (7/2 2022).

Ja, vem vill inte ha ordning och reda på arbetsmarknaden?

Att företagen följer lagar, regler och förordningar. Att det betalas ut reglementsenliga löner. Att arbetsmiljöregler efterföljs.

Vilket det inte gjorde vid bygget av Karlgårdsbron i centrala Skellefteå.

Som socialdemokratiskt styrda Skellefteå kommun upphandlat.

Det byggs som aldrig förr i Skellefteå. Den heta byggmarknaden i Skellefteå riskerar att dra till sig oseriösa företag, konstaterar Socialdemokraterna i pressmeddelandet och vill att Arbetsmiljöverket etablerar sig med anställda och kontor i Skellefteå. Bra tänkt.

I höstas gjorde nämligen Polisen, tillsammans med Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Jämställdhetsmyndigheten, en arbetsplatsinspektion vid bygget av Northvolts batterifabrik.

Arbetare hade jobbat 8 500 timmar för mycket på några månader. Sex underentreprenörsföretag fick böta över fyra miljoner kronor sammanlagt för att ha brutit mot arbetstidslagen (Norran 26/12 2021).

Så får det självklart inte gå till.

Northvolt ställdes i vad som närmast kan liknas vid en bildlig skamvrå.

I förra veckan var det dags igen. För en myndighetsgemensam inspektion. Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Jämställdhetsmyndigheten och gränspolisen slog till vid bygget av Karlgårdsbron.

En bro som det baltiska företaget Kauno Tiltai bygger. På uppdrag av Skellefteå kommun.

Man ska inte ge sig på att rangordna vilket bygge som är ”värst”, om det är Northvolts batterifabrik eller om det är Karlsgårdsbron. Klart är att det uppdagats allvarliga fel och brister vid båda byggena.

Arbetsmiljöverket valde att omedelbart stoppa flera arbetsuppgifter vid bygget av Karlgårdsbron. Det fanns brister i arbetsmiljöplan, skyddsronder, kunskaper hos byggarbetsmiljösamordnare, ställningsutbildning, förvaring av gasflaskor och kontroll av schakt. En person har uppmanats att lämna landet (Norran 11/2 2022).

Det är bra att Socialdemokraterna i Skellefteå agerar för en juste byggarbetsmarknad.

Men tyngden i kritiken från Olof Nyström och Socialdemokraterna kritik mot ”oseriösa företag”, som ”sätter snabba vinster före arbetarnas hälsa”, väger lättare när kommunen inte lever upp till de styrande socialdemokraternas måttstock.

Att sopa till orättvisor är bra men sopa först rent framför egen dörr.