Ojämlikt skydd mot virussjukdomen TBE

Medan vissa regioner vaccinerar barn gratis och subventionerar vuxnas sprutor väljer andra att överlåta hela kostnaden på den enskilde. När det handlar om en allvarlig sjukdom som TBE är det orimligt.

Att bli biten av en fästing som bär på TBE-virus kan ge allvarliga skador.

Att bli biten av en fästing som bär på TBE-virus kan ge allvarliga skador.

Foto: JOHAN NILSSON / TT

Ledare2023-11-16 07:30
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

På senare år har förekomsten av TBE, tick borne encephalitis, en virussjukdom som sprids av fästingar, ökat signifikant i framförallt stora delar av Götaland och Svealand. Sjukdomen överförs direkt när fästingen biter sig fast eftersom viruset sitter i fästingens spottkörtlar. De flesta som smittas får lindriga symptom och blir friska på bara några dagar. Men relativt många, upp till en tredjedel, drabbas av inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Vill det sig riktigt illa kan tillståndet bli livshotande eller sitta kvar under lång tid med förvirring och neurologiska svårigheter som följd.

I Expressen (14/11) berättar en kvinna om hur hennes sambo, en frisk 37-åring med bakgrund som längdskidåkare på elitnivå som älskade att jaga, i våras blev smittad av TBE. Det som började som lätta förkylningssymtom eskalerade under sommaren med feber, svår huvudvärk, kräkningar och till slut kunde mannen inte gå själv. Han hade yrsel, ångest, minnesproblem, vanföreställnignar och blev personlighetsförändrad. Den 18 augusti begick 37-åringen självmord. Han orkade inte leva längre och hade givit upp hoppet om att bli frisk.

Det finns i dag ingen behandling eller botemedel mot TBE. Den enda sjukvården kan göra om man väl är smittad är att lindra vissa symptom. Det som återstår är att vänta ut inflammationen och hoppas på att besvären inte blir bestående.

Vad som går att göra är dock att se till att människor inte blir smittade överhuvudtaget. Det finns vaccin mot TBE. Dock kostar det pengar. Ett par hundra per spruta och man behöver flera stycken för en grundvaccination och sedan påfyllning. För en familj på fyra handlar det om flera tusen. Det resulterar i att människor väljer bort att skydda sig eftersom de inte har råd. I några regioner har man därför valt att subventionera eller till och med vaccinera gratis. I Västmanland vaccineras till exempel barn mellan 3 och 19 mot TBE kostnadsfritt. Så även i Sörmland och Uppland. I Östergötland har regionen även valt att stå för halva kostnaden när vuxna vaccinerar sig. I Jönköping, Stockholm och Västra Götaland utreds för närvarande en subventionering av TBE-vaccin medan andra regioner som Dalarna, Halland, Skåne och Västernorrland nobbar idén om vaccinstöd. Detta trots att man samtidigt rekommenderar medborgarna att vaccinera sig.

Att möjligheterna att skydda sig mot en allvarlig sjukdom som TBE ser så olika ut över landet är allvarligt. Särskilt när det kommer till barn. De rör sig ofta på ett annat sätt ute i naturen, leker i högt gräs och på andra platser där fästingar är vanliga. Barn är inte heller lika noga med att hålla koll så att inga fästingar kryper runt på kroppen och letar efter en lämplig plats efter att de varit ute. Utsattheten är därför stor. Därför vore det rimligt att TBE-vaccin erbjuds alla barn, i likhet med andra viktiga vaccinationer. I den bästa av världar skulle vaccinet även vara subventionerat för vuxna.

Ur ett samhällsperspetiv vore det en vinst. Både rent mänskligt och om man tänker på de kostnader det innebär när människor blir svårt sjuka och får bestående neurologiska svårigheter. Att skydda befolkningen från fästingburen hjärnhinneinflammation måste upp på den politiska agendan i samtliga regioner.