Genom sociala medier tillbringar dagens barn och unga mycket tid med folk som utger sig för att vara som deras vänner, extra storasyskon och förebilder. Samtidigt är influerarnas kärlek till sina fans bygga på två ingredienser som är ovanliga i andra relationer – att de bidrar till deras kändisskap, som i sin tur gör att de kan livnära sig på att kränga en massa grejer.
Länge var betalda inlägg i sociala medier, till skillnad från annan reklam, helt oreglerade. Branschen var ny, men sedan en tid tillbaka har lagstiftarna hunnit i kapp. Idag finns krav på att reklamsamarbeten ska vara tydligt märkta när de dyker upp i flödet – krav som många influerare tyvärr struntar i.
Flera av dem ska nu granskas av Konsumentverket. Myndigheten har öppnat upp ett femtiotal tillsynsärenden, som rör några av de största namnen i branschen: Jocke och Jonna, Therese Lindgren, Matilda Djerf, och Bianca Ingrosso. Två av de granskade, Alice Stenlöf och Lovisa Worge, uppmärksammades nyligen tillsammans med två andra influencer-tjejer i tv-serien Girls of Stockholm.
Det är inte fråga om några duvungar, utan influerare som hållit på i flera år, är bland Sveriges mest kända och tjänar stora summor på sin verksamhet. Förutom reklamsamarbeten med olika företag, inte sällan även genom egenstartade märken för kläder, smycken, hudvård och smink.
Men Konsumentverkets generaldirektör tillika konsumentombudsmannen Cecilia Tisell kallar hela branschen för omogen, och ger också en bild av en viss nonchalans från influerarnas sida. "Trots att vi kommunicerat detta och drivit fall till domstol så ser vi att väldigt många struntar i de här reglerna" säger hon.
Att det ser ut såhär förvånar nog ingen som håller koll på flödet eller läser Bloggbevakning. Dold reklam är vanligt, kanske för att att stort och tydligt skriva ut REKLAM i början av ett inlägg dödar känslan av lyx. Livsstilen som torgförs ekar ihåligt, om det som får den att gå runt basuneras ut alltför högt. Fantasin dör. Kanske gillar inte influerarna att tänka på sig själva som levande reklampelare, utan hellre ser sig som vänner, extra storasyskon, förebilder.
Men är det verkligen förebildligt att bryta mot svensk lag? Knappast. Slarv eller okunskap är dåliga ursäkter, när många influencers har team runt sig. Det rör sig snarare om en ingrodd kultur, en ovilja att vara tydliga, som i längden riskerar skada följarnas förtroende.