Sommarmånaderna kan vara en tuff tid för dem med enskild firma.
Sverige går på semester och borta är alla potentiella kunder. Det här året är det värre än vanligt.
Coronapandemin har gjort att ekonomin i små som stora företag har varit ansträngd under våren och sommaren blir ytterligare en tid utan inkomster.
Men till skillnad från stora företag har inte egenföretagarna haft någon nytta av de miljarder i företagsstöd som regeringen har delat ut.
I Sverige finns det över 500 000 enskilda firmor som verkar i alla möjliga branscher. Det är journalister, revisorer, frisörer, hantverkare och allt däremellan. Tillsammans utgör de tio procent av alla sysselsatta.
När regeringen gick ut och lovade företagsstöd på flera miljarder var det antagligen många av dessa egenföretagare som drog en lättnadens suck. Marginalerna hos egenföretagare är ofta små och många hade sett alla sina uppdrag försvinna över en natt.
Men när riktlinjerna för stöden tydliggjordes blev det uppenbart att stöden var utformade för större företag med många anställda och inte för egenföretagare.
Exempelvis har en stor del av stödet gått till korttidspermitteringar. Det innebär att arbetsgivaren kan korta ned den anställdes arbetstid och på så sätt minska sina kostnader, samtidigt som den anställde fortfarande får ut 90 procent av sin lön, genom att staten betalar mellanskillnaden.
Det har varit positivt för företag med många anställda som sett en tillfällig nedgång i arbetsbehov under våren. Dock är det här endast en möjlighet för företag med anställda. En egenföretagare med enskild firma får inte korttidspermittera sig själv.
Ett annat stöd som regeringen införde för att mildra coronapandemins effekt på ekonomin var mer generösa regler för a-kassan. För många anställda gav det en extra trygghet – men än en gång valde regeringen att ignorera de enskilda firmorna.
En egenföretagare har visserligen rätt till a-kassa men endast om den först lägger ned sitt företag. En frisör som tvingas tillfälligt lägga ned sitt företag skulle vid uppstart behöva både hitta en ny salong och försöka locka tillbaka alla förlorade kunder. För många egenföretagare är det här inte ett alternativ. Då väljer de istället att använda sina egna besparingar för att få företaget att överleva så länge som möjligt.
Ett bättre alternativ hade varit att tillfälligt få a-kassa på deltid och kunna driva företaget vidare.
De här problemen har bland annat Moderaterna uppmärksammat. Elisabeth Svantesson (M) ställde nyligen en skriftlig fråga i riksdagen till näringsminister Ibrahim Baylan (S) om hur regeringen kommer att agera för att möjliggöra riktade stöd till enskilda firmor.
Svaret blev att regeringen fortfarande analyserar frågan. Medan regeringen fortsätter analysera blir den ekonomiska krisen allt värre för Sveriges egenföretagare, som behöver svar.
Sverige riskerar att få en stor konkursvåg till hösten. Den här gången är det inte storföretag med hundratals anställda som är i riskzonen, de har redan fått stöd av regeringen.
Istället är det den frilansande journalisten som inte längre får uppdrag, frisören vars stamkunder inte längre kommer förbi och alla de andra 500 000 egenföretagarna vars verksamheter står på spel.