För någon vecka sedan blev det klart att den rödgröna majoritet – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – som styrt och ställt i Västerbotten de senaste mandatperioderna får fyra nya år på sig att få ordning på sjukvården i länet.
Väljarna har gjort sitt val. Det ska självklart respekteras. Samtidigt är deras val svårt att tolka på något annat sätt än att de är nöjda med den hälso- och sjukvård som det rödgröna styret levererat.
Men är de det?
För hur man än vänder och vrider på det så är det politiken som bär det yttersta ansvaret. Varför ska vi annars ha val?
I det rödgröna Region Västerbotten finns det en övertro på det offentligas förmåga att lösa sjukvårdens problem. Så är det naturligtvis inte. Det har inte minst den senaste mandatperioden visat.
Det går självklart att skylla ifrån sig. På pandemier och på den ryska invasionen av Ukraina. Men redan innan pandemi och krig var många vårdköer i Västerbotten ”olagligt” långa sett till vårdgarantin.
I ett gemensamt pressmeddelande skriver den rödgröna majoriteten att överenskommelsen bland annat innehåller fyra prioriterade områden: personalfrågor, ekonomiska förutsättningar, primärvård samt barns och ungas psykiska hälsa.
Vi hört det förut.
Många gånger.
Det går att blicka bakåt på den tid som varit. Berömma det som varit bra, klandra tillkortakommanden. Men det tjänar ingenting till.
Låt oss därför blicka framåt i stället. Så här kommer en liten önskelista till den rödgröna majoriteten. Observera att några av önskemålen kolliderar med majoritetens egen att-göra-lista:
Påskynda satsningarna på Skellefteå lasarett.
Gör Region Västerbotten till en attraktiv arbetsgivare dit personal söker sig. Några viktiga faktorer är intressanta arbetsuppgifter, balans mellan arbete och fritid (= tjänstgöringsscheman), anställningstrygghet, löner och förmåner.
Förstärk ambulansverksamheten, inte minst i Skellefteå.
Se över andelen anställda som inte arbetar med vård utan med administrativa uppgifter. Behövs alla?
Samarbeta med privata vårdgivare. Se vad de kan bidra med för att förbättra situationen för vården.
Förbättra kommunikationen mellan äldrevård (kommunerna) och sjukvård (regionen).
Det är bara några av alla de uppgifter som den rödgröna majoriteten behöver lösa – förutom ekonomin. Det fattas 600–650 miljoner kronor i nästa års budget. Vad väljer den rödgröna majoriteten: skattehöjningar eller nya sparpaket?