Norska regeringen fick inga röster på corona

Coronaeffekten ser ut att ha klingat av. Høyre hade i början på året bättre opinionssiffror, men tappade nu rejält.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Störe gjorde ett bra val och fick med sig en solid vänstermajoritet i veckans val till Stortinget.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Störe gjorde ett bra val och fick med sig en solid vänstermajoritet i veckans val till Stortinget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-09-16 05:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det blåste tydliga vänstervindar i Norge.

Efter åtta år vid makten får Høyres Erna Solberg lämna över till Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet (A), Socialistisk venstre (SV) och den stora segraren Senterpartiet får egen majoritet. Därutöver fick Miljøpartiet (MDG) och marxistiska Rødt närmare tio procent.

Den rödgröna majoriteten är massiv. Partierna som stödde den tidigare borgerliga regeringen fick knappt 40 procent av rösterna.

Coronaeffekten ser ut att ha klingat av. I våras gjorde ledande regeringspartier runt om i Europa bra val tack vare pandemihanteringen. Høyre hade i början på året bättre opinionssiffror, men tappade nu rejält.

Norge och Sverige har ett likartat partisystem. Den tidigare socialdemokratiska dominansen har resulterat i blockpolitik, där borgerliga partier velat hålla Socialdemokraterna borta från regeringsmakten.

Storstäderna blir alltmer vänster. Där gick det bra för Rødt, Socialistisk venstre och Miljøpartiet.

Norska Senterpartiet är inte som C i Sverige marknadsliberalt och bejakar invandring, utan är mer protektionistiskt och EU-skeptiskt.

Partiet har främst gått fram på sin kritik av centralisering av kommuner och statlig verksamhet.

Miljøpartiet missade åter spärrgränsen, som dock är mindre brutal än i Sverige. Men Miljøpartiet har haft svårt att etablera sig. Liberala Venstre och Socialistisk Venstre har konkurrerat med en tydlig miljöprofil.

Det är ändå inte säkert att det blir en majoritetsregering. Senterpartiet vill helst regera utan SV, och SV ställer egna villkor. S är med 26 procent klart störst, men inte dominerande som förr.

Oljan kan bli en besvärlig nöt i regeringsbildningen. Klimatet var en viktig fråga i valrörelsen, och Norge har ambitiösa planer på minskade utsläpp i landet. Samtidigt är olje- och gasexport viktiga för norsk ekonomi. När andra använder fossila bränslen strömmar pengarna in. SV och än mer MDG kräver stopp för all ny oljeprospektering – andra partier håller emot.

Senterpartiet värnar landsbygden med dess behov av bilen och är mer kulturkonservativt. SV och Senterpartiet, liksom Rødt, är EU-skeptiska medan Arbeiderpartiet nog egentligen skulle vilja ha fullt medlemskap. Den frågan är dock död i Norge.

Regeringsfrågan är inte helt enkel, men lär lösas med en regering till vänster.

I Norge går det inte att ha ny- eller extraval, lagt storting ligger.

Trots blockuppdelningen finns respekt och samarbetsvilja mellan partierna. Høyre utlovar en konstruktiv opposition.

Här har svenska partier en del att lära.