Nej, det är inte bli någon chockhöjning

Hyresgästföreningen försöker måla upp en nattsvart bild: Landets tre miljoner hyresgäster kommer att drabbas av en hyreschock.

Utredningen har hållit sig till regeringens direktiv. Hyressättningen ska vara fri för lägenheter som byggs klart efter det att lagen trätt i kraft. Det är tänkt att ske vid halvårsstiftet eller helårsskiftet nästa år.

Utredningen har hållit sig till regeringens direktiv. Hyressättningen ska vara fri för lägenheter som byggs klart efter det att lagen trätt i kraft. Det är tänkt att ske vid halvårsstiftet eller helårsskiftet nästa år.

Foto: Hasse Holmberg/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-05-24 05:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Marknadshyror för nya bostäder är en av de mest kontroversiella punkterna i Januariavtalet. Men också ett test på om statsminister Stefan Löfven (S) och Vänsterpartiet står vid sitt ord. Mer om det senare.

För drygt ett år sedan tillsatte den socialdemokratiskt ledda regeringen en utredning om fri hyressättning vid nyproduktion.

Nu har delar av den redan läckt ut. Enligt vad Dagens Nyheter erfar har utredningen hållit sig noga till regeringens direktiv. Det innebär att hyressättningen ska vara fri för lägenheter som byggs klart efter det att lagen trätt i kraft vid årsskiftet eller halvårsskiftet nästa år, och att hyran sedan ska kunna höjas i takt med inflationen, i vissa fall mer, i andra fall mindre.

Hyresgästföreningen har varit rabiata kritiker till förslaget, som de menar endast skulle gynna redan välmående fastighetsägare. Att det skulle leda till generellt sett höjda hyror, och att den kostnaden skulle hamna hos skattebetalarna i form av bostadsbidrag.

I klurigt formulerade debattartiklar försöker-märkta Hyresgästföreningen att ge sken av att hyresgästernas trygghet hotas av förslaget. Problemet är bara att det påståendet inte är riktigt med sanningen överensstämmande.

Det är inte marknadshyror som ska införas, det har aldrig varit på tal, det är marknadshyror i nyproducerade lägenheter. Skillnaden är inte 100, men väl 99 procent. Nya hyreslägenheter motsvarande omkring en procent av det totala beståndet byggs nämligen varje år. Med den byggtakten kommer det att ta länge, väldigt länge innan fri hyressättning skulle dominera marknaden.

Detta naturligtvis under förutsättning att förslaget blir verklighet. Vänsterpartiet har nämligen hotat med att försöka fälla regeringen om den lägger fram ett sådant förslag i riksdagen. Ett trovärdighetstest för en nya partiledaren Nooshi Dadgostar och kompani.

Samtidigt har Stefan Löfven pressen på sig från Liberalerna och Centerpartiet att till punkt och pricka genomföra Januariavtalet.

Vänsterpartiet försöker, tillsammans med Hyresgästföreningen, att måla upp en nattsvart bild: Landets tre miljoner hyresgäster kommer att drabbas av en hyreschock. Samtidigt som inte minst Centerpartiet och Liberalerna försöker göra gällande att reformen skulle kunna frigöra billiga hyresrätter till socioekonomiskt utsatta hushåll.

Förmodligen är det så att båda parter har fel. De hoppas alldeles för mycket på fel saker.

Mest troligt är att förslaget inte kommer att påverka bostadsmarknaden. I varje fall inte mycket, och framför allt inte på kort sikt.