När faran är nära måste informationen vara korrekt

I orostider som dessa hade det varit bra om fler tätorter i Skellefteå kommun hade fått en egen ”Hesa Fredrik”.
I orostider som dessa hade det varit bra om fler tätorter i Skellefteå kommun hade fått en egen ”Hesa Fredrik”.

Det är viktigt att så många så snabbt som möjligt nås av larmsignalen ”Viktigt meddelande till allmänheten”. Och att informationen på kommunens hemsida är uppdaterad och korrekt.

Ledare 14 april 2022 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är den 24 februari 2022.

I gryningen inleder Ryssland sin invasion av Ukraina.

Drygt 40 000 tillspillogivna liv senare – soldater och civila, ryssar och ukrainare – var kriget i Ukraina en av huvudrollsinnehavarna när kommunfullmäktige i Skellefteå sammanträdde på tisdagen (12/4 2022).

Till exempel: Interpellation av Stina Engström (L) om Frivilliga resursgruppen, interpellation av Andreas Löwenhöök (M) om ”Hesa Fredrik” på fler platser och interpellation av Carina Sundbom (C) om självförsörjning och krisberedskap.

I orostider som dessa är det oerhört viktigt med tydlig, snabb och korrekt information.

Här finns – för att tala klartext – en betydande förbättringspotential för Skellefteå kommun.

Att informationen på kommunens hemsida om grovsopor och Skellefteås vänorter i världen tog lång tid att uppdatera må vara hänt. Men att viktig information i händelse av krig, kris eller olyckor inte är korrekt är allvarligt.

Eller som samhällsbyggnadsnämndens ordförande Sara Keisu-Lundh (S) konstaterade när hon debatterade ”Hesa Fredrik” med Moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök: ”Informationen på hemsidan behöver ses över”.

Det var så sant som det var sagt …

Inte minst med take på hur många informatörer kommunen har på sin avlöningslista borde det kunna fungera.

På de orter inom Skellefteå kommun – bland annat Byske, Lövånger, Burträsk, Kåge, Bureå och Jörn – som inte täcks av utomhusalarmeringssystemets signal ska bilar köra runt och varna. I varje fall enligt informationen på kommunens hemsida.

Nu är det inte riktigt med sanningen överensstämmande. Mer och mer av krisinformationen ges telefonledes, meddelade Keisu-Lundh.

Vilket både är förståeligt och bättre. Men ännu bättre hade det naturligtvis varit att låta ”Hesa Fredrik” sonora stämma ljuda i fler av kommunens tätorter.

Det är knappt 310 mil mellan Skellefteå och den belägrade hamnstaden Mariupol i Ukraina.

Så nära är kriget. Men det behöver inte handla om krig. Det kan handla om en allvarlig olycka med farliga ämnen eller att en damm brister.

Oavsett krig eller kris är det viktigt att så många så snabbt som möjligt nås av larmsignalen ”Viktigt meddelande till allmänheten”. På ett eller annat sätt. Och naturligtvis att informationen på kommunens hemsida är uppdaterad och korrekt.

Vilket den fortfarande inte var dagen efter att ämnet diskuterats i kommunfullmäktige.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa