Myterna om gentekniken yrar vidare

“Chockpriser pĂ„ GMO-fri sojaböna”, löd rubriken i Land Lantbruk i veckan. Priset pĂ„ sojan har fyrdubblats pĂ„ ett halvĂ„r, vilket slĂ„r mot svensk djurproduktion, frĂ€mst kyckling- och grisuppfödare.

FörÀdlat. Striden om gentekniken rasar vidare, trots att GMO inte skiljer sig frÄn annan vÀxtförÀdling.

FörÀdlat. Striden om gentekniken rasar vidare, trots att GMO inte skiljer sig frÄn annan vÀxtförÀdling.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-07-29 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Branschen mobiliserar. I en debattartikel i lantbrukets affÀrstidning ATL skriver Carina Johansson, foderchef pÄ Svenska Foder, att aktörerna i den svenska livsmedelsproduktionen mÄste lyckas förklara för konsumenterna varför maten blir dyrare: svenska mervÀrden, dÀribland GMO-frihet, Àr vÀrda att betala för, enligt Johansson.

FrÄgan Àr bara vad sjÀlva mervÀrdet bestÄr i nÀr det gÀller sojan. Att svenska bönder har god djurhÄllning och anvÀnder smÄ mÀngder antibiotika Àr tydliga konkurrensfördelar. Men som Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi och Jens Sundström, docent i vÀxtfysiologi, skriver i en replik (ATL 25/7) kommer varken foderbranschen eller miljörörelsen med nÄgra argument mot GM-tekniken. Den bara antas vara dÄlig.

Det Ă€r vĂ€rt att notera. I vetenskapliga och akademiska sammanhang finns ett brett konsensus om att genmodifiering inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r vĂ€sensskild frĂ„n annan vĂ€xtförĂ€dling. Att vi under somrarna njuter av svenska jordgubbar beror pĂ„ att franska bönder pĂ„ 1700-talet korsade – eller ska man sĂ€ga genblandade? – scharlakanssmultron med jĂ€ttesmultron och drev fram den nya arten. SĂ„dan korsning Ă€r naturligtvis ocksĂ„ en slags genmodifiering, men till skillnad frĂ„n GM-tekniken görs den inte med samma precision.

Som Fagerström och Sundström skriver har miljörörelsen lyckats pestsmitta GMO-begreppet, men det sker utan vetenskaplig grund och riskerar att fÄ mycket negativa konsekvenser. Varför skulle det exempelvis vara bÀttre att svenska grisar och kycklingar Àter GMO-fri soja frÄn Brasilien som trÀnger undan Amazonas regnskogar, Àn amerikansk genmodifierad soja som odlas pÄ upparbetad och gammal jordbruksmark?

FrĂ„gan om GMO Ă€r betydligt bredare och viktigare Ă€n de aktuella sojapriserna. Genmodifiering Ă€r en nyckel för att förbĂ€ttra jordbrukets effektivitet bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller produktion, hĂ€lsa och miljöaspekter. Genom tekniken kan grödor modifieras för att bĂ€ttre tĂ„la extremt vĂ€der eller insektsangrepp, vilket möjliggör lĂ€gre anvĂ€ndning av bekĂ€mpningsmedel. Det sĂ„ kallade “gyllene riset” togs fram för att motverka A-vitaminbrist, som bland annat leder till blindhet och andra bristsjukdomar i fattigare lĂ€nder.

Det gyllene riset har dock mött samma motstĂ„nd som GMO-tekniken i stort. 2019 konstaterade en internationell forskargrupp att odlingsförbudet troligen kostat miljontals liv. ÄndĂ„ har organisationer som Greenpeace hĂ„llit fast vid sitt motstĂ„nd.

Men i veckan (23/7) godkĂ€nde till sist Filippinerna det gyllene riset för odling, som första land i vĂ€rlden, ett litet steg i rĂ€tt riktning. Svenska Foder och Arla – som nyligen beslutat att alla leverantörer ska vara GMO-fria – borde följa efter, istĂ€llet för att fortsĂ€tta odla myterna. Plocka bort skygglapparna och ha tilltro till vetenskapen. Informera konsumenterna om fördelarna med gentekniken istĂ€llet för att försöka lura dem att betala mer för dagens produkter. VĂ€xtförĂ€dling med precision Ă€r inget att vara rĂ€dd för.