Branschen mobiliserar. I en debattartikel i lantbrukets affÀrstidning ATL skriver Carina Johansson, foderchef pÄ Svenska Foder, att aktörerna i den svenska livsmedelsproduktionen mÄste lyckas förklara för konsumenterna varför maten blir dyrare: svenska mervÀrden, dÀribland GMO-frihet, Àr vÀrda att betala för, enligt Johansson.
FrÄgan Àr bara vad sjÀlva mervÀrdet bestÄr i nÀr det gÀller sojan. Att svenska bönder har god djurhÄllning och anvÀnder smÄ mÀngder antibiotika Àr tydliga konkurrensfördelar. Men som Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi och Jens Sundström, docent i vÀxtfysiologi, skriver i en replik (ATL 25/7) kommer varken foderbranschen eller miljörörelsen med nÄgra argument mot GM-tekniken. Den bara antas vara dÄlig.
Det Ă€r vĂ€rt att notera. I vetenskapliga och akademiska sammanhang finns ett brett konsensus om att genmodifiering inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r vĂ€sensskild frĂ„n annan vĂ€xtförĂ€dling. Att vi under somrarna njuter av svenska jordgubbar beror pĂ„ att franska bönder pĂ„ 1700-talet korsade â eller ska man sĂ€ga genblandade? â scharlakanssmultron med jĂ€ttesmultron och drev fram den nya arten. SĂ„dan korsning Ă€r naturligtvis ocksĂ„ en slags genmodifiering, men till skillnad frĂ„n GM-tekniken görs den inte med samma precision.
Som Fagerström och Sundström skriver har miljörörelsen lyckats pestsmitta GMO-begreppet, men det sker utan vetenskaplig grund och riskerar att fÄ mycket negativa konsekvenser. Varför skulle det exempelvis vara bÀttre att svenska grisar och kycklingar Àter GMO-fri soja frÄn Brasilien som trÀnger undan Amazonas regnskogar, Àn amerikansk genmodifierad soja som odlas pÄ upparbetad och gammal jordbruksmark?
FrĂ„gan om GMO Ă€r betydligt bredare och viktigare Ă€n de aktuella sojapriserna. Genmodifiering Ă€r en nyckel för att förbĂ€ttra jordbrukets effektivitet bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller produktion, hĂ€lsa och miljöaspekter. Genom tekniken kan grödor modifieras för att bĂ€ttre tĂ„la extremt vĂ€der eller insektsangrepp, vilket möjliggör lĂ€gre anvĂ€ndning av bekĂ€mpningsmedel. Det sĂ„ kallade âgyllene risetâ togs fram för att motverka A-vitaminbrist, som bland annat leder till blindhet och andra bristsjukdomar i fattigare lĂ€nder.
Det gyllene riset har dock mött samma motstĂ„nd som GMO-tekniken i stort. 2019 konstaterade en internationell forskargrupp att odlingsförbudet troligen kostat miljontals liv. ĂndĂ„ har organisationer som Greenpeace hĂ„llit fast vid sitt motstĂ„nd.
Men i veckan (23/7) godkĂ€nde till sist Filippinerna det gyllene riset för odling, som första land i vĂ€rlden, ett litet steg i rĂ€tt riktning. Svenska Foder och Arla â som nyligen beslutat att alla leverantörer ska vara GMO-fria â borde följa efter, istĂ€llet för att fortsĂ€tta odla myterna. Plocka bort skygglapparna och ha tilltro till vetenskapen. Informera konsumenterna om fördelarna med gentekniken istĂ€llet för att försöka lura dem att betala mer för dagens produkter. VĂ€xtförĂ€dling med precision Ă€r inget att vara rĂ€dd för.