Tidigt i våras avslöjade TV4 (9/3) att Douglas Thor, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet, MUF, planerat att kuppa ett av förbundets distrikt. Planerna som formulerades i en hemlig gruppchatt gick ut på att få in nya medlemmar för att rösta bort den sittande ordföranden på distriksstämman, genom att betala för deras medlemsavgifter.
Kuppförsöket misslyckades, med det gör inte det som inträffat mindre klandervärt. Även ett misslyckat försök är ett försök.
De politiska ungdomsförbunden har i uppgift att fostra unga i demokratisk anda. Att ungdomar ägnar sin fritid åt styrelsearbete, lägger helger på att formulera argument i en talarstol och lär sig vad en kontrapropositionsvotering är spelar roll för vår demokrati. Det gör den starkare. Huvudpoängen är inte heller att alla ungdomsförbundare ska bli politiker – utan att de skolas till demokratiskt kompetenta medborgare.
Den internutredning som Moderaterna genomfört efter det som inträffat i MUF riktar kritik mot Douglas Thor, men föreslår inga skarpa konsekvenser (TV4 19/6). Förbundet rekommenderas skärpa vissa policys, men i den två sidor långa utredningen förekommer inga konsekvenser för Thor personligen. Att det tycks varit svårt att hitta intresserade att betala medlemsavgiften för, och att medlemmar som erbjudits resor till det aktuella distriktet för att rösta tackat nej, är centralt för partiets bedömning att allt gick rätt till rent formellt.
En liknande slutsats angående ordförandestriden i fråga har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF, kommit fram till. Efter avslöjandet inleddes en tillsyn, eftersom MUF mottar bidrag från myndigheten. Bedömningen blev att stämman hade genomförts korrekt och att inga röstköp förekommit, rapporterar Sveriges Radio (26/6).
Däremot anser myndigheten det “ytterst problematiskt” att Thor, som företrädare för hela förbundet, ens försökt köpa röster. Därför riskerar MUF nu att behöva betala tillbaka det organisationsbidrag man mottagit för 2023, samtidigt som framtida utbetalningar fryses.
Stoppet är rimligt. Att den ansvariga myndigheten ser allvarligt på situationen och vill gå till botten med problemen innan framtida utbetalningar sker är viktigt, inte minst för att MUCF tidigare har fått motta kritik för slappa kontroller. Särskilt Moderater, som brukar lyfta behovet av ökad kontroll i bidragssystem för att beivra fusk, borde kunna förstå det trots att det drabbar den egna organisationen. Vill man ställa upp hårda — men rimliga — demokratikrav på andra organisationer, behöver man kunna leva upp till dem själva.
Att leda ett förbund handlar inte bara om att tycka och synas utåt, utan även om att vara en god förebild för medlemmarna. Ungdomsförbunden ska fostra demokratiska medborgare, och för att det ska ske måste deras företrädare föregå med gott exempel. Och tillrättavisas när de gör snedsteg — de är trots allt unga, och alla kan göra misstag. Det viktiga är att de inte bortförklaras eller sopas under mattan.