Väljarna har sagt sitt, nu ska domstolarna säga sitt

När rösterna är räknade, och en ”segrare” korad, är det dags för nästa rond. Den i domstolen.

USA inväntar valresultatet. Rösträkningen i Wisconsin har utvecklats till en riktig rysare.

USA inväntar valresultatet. Rösträkningen i Wisconsin har utvecklats till en riktig rysare.

Foto: Wong Maye-E/AP Photo/TT

Ledare2020-11-05 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Likt två tungviktsboxare, som gått en jämn och tuff match om mästarbältet, utropade sig båda till segrare.

– Vi kommer att vinna, sa ”mästaren” Donald Trump i ett tv-tal från Vita huset. Trots att rösträkningen inte är avslutad.

– Jag tror att vi är på väg att vinna valet, sa ”utmanaren” Joe Biden i ett tal i Delaware.

Vem som får rätt återstår att se. När det gäller amerikanska presidentval går det inte att utropa ”USA, vi har ett resultat” några timmar efter det att vallokalerna stängt.

Inte förrän i slutet av veckan beräknas ett flertal viktiga delstater ha räknat färdigt. Världen får helt enkelt vänta. Och när rösterna är räknade, och en ”segrare” korad, är det dags för nästa rond. Den i domstolen.

Donald Trump har redan låtit meddela att han tänker ta rösträkningen till Högsta domstolen.

Det jämna valet bäddar för en juridisk sammandrabbning utan dess like.

Vad kan man då dra för slutsatser av det amerikanska presidentvalet:

För det första: Räkna aldrig ut en fighter. Med bara några dagar kvar till valdagen var Donald Trump, just det, mer eller mindre uträknad. FiveThirtyEight, en webbplats som fokuserar på opinionsundersökningsanalys, gav Trump tio procents chans att vinna valet. Han har spurtat bra.

För det andra: Lita inte på amerikanska opinionsundersökningar. Trots omfattande omviktning bland de olika befolkningsgrupperna, en lärdom från presidentvalet 2016, blev det ny miss och bom. Än en gång underskattades Trump i opinionsundersökningarna.

För det tredje: Föraktet från vissa politiker mot politiken och väljarna har ökat. Populisterna står uppradade. De slår först, de slår hårdast. Utan egentlig hänsyn tagen till sanningshalten. Som i fallet med Trump. Enligt Washington Post snittar han 50 falska eller vilseledande påståenden. Varje dag.

För det fjärde: Demokraterna hade hoppats på Joe Biden som en samlande kraft. Det blev inte så. Mindre illa omtyckt än Hillary Clinton, ja, men inte tillräckligt mycket uppskattad för att vinna tillbaka särskilt många av de demokratiska väljare som 2016 flydde till republikanerna och Trump.

Uppräkningen hade kunnat pågå ett bra tag till. Men det tillåter inte utrymmet.

Presidentvalet är över. Väljarna har sagt sitt. Samtidigt har efterspelet knappt ens börjat.

Det är bara att hoppas på att det blir ett rättvist sådant. Att väljarna tillsammans med USA:s rättssystem säkrar en rättvis utgång. Att USA:s nästa president heter Joe Biden.

Fotnot: När dessa rader skrivs hade Joe Biden fått 238 elektorsröster, Donald Trump 213. Det behövs 270 för att vinna presidentvalet.