Tio år i politiken fick vara nog för Carin Hasslow

Som nybliven landstingspolitiker klev Carin Hasslow rakt in i hetluften. Tog strid för lasarettet.

Carin Hasslow (L) lämnar politiken till årsskiftet.

Carin Hasslow (L) lämnar politiken till årsskiftet.

Foto: Jeanette Lövgren

Ledare2020-12-02 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Hon är prästen som blev toppolitiker.

Och hon är någonting så ovanligt som en politiker som går hem i båda lägren.

I varje fall hjälpligt och i den norra länsdelen.

Men nu lämnar Carin Hasslow, med ålderns rätt, politiken till årsskiftet. Efter tio år i Västerbottens läns landsting/Region Västerbotten. De senaste åren, sedan valet 2018, som gruppledare för Liberalerna.

En tänkbar efterträdare till henne är Maria Lundqvist-Brömster, riksdagsledamot 2006–2014. Den tidigare gruppledaren Marianne Normark är en annan. Det är förmodligen huvudkandidaterna.

Politiken har blivit polariserad. Det är antingen eller. Trianguleringens tidevarv är passé.

När Carin Hasslow klev in i politiken fanns det stora motsättningar mellan den södra och den norra länsdelen, mellan Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Skellefteå lasarett.

Skellefteborna tyckte att deras lasarett höll på att nedmonteras till förmån för universitetssjukhuset.

Den hållningen är inte svår att dela. I varje fall delvis. Vårdplatser och delar av hjälpmedelsförrådet försvann. Öron-, näsa- och halsmottagningen placerades temporärt i malpåse.

Nu ska det i ärlighetens namn sägas att vårdplatser försvann även i Umeå och i Lycksele. Men många har känt det som om regionpolitikerna, inte minst på den rödgröna sidan, hela tiden prioriterat universitetssjukhuset.

Det har sagts många vackra ord om lasaretten i Skellefteå och i Lycksele. Men det finns, som bekant, en djup klyfta mellan det som sägs och det som görs. Inte ens löftet om en miljardsatsning i Skellefteå har tillfullo blidkat Skellefteborna.

Som nybliven landstingspolitiker klev Carin Hasslow rakt in i hetluften. Tog strid för lasarettet.

Pekade på konsekvenserna av neddragningarna. Hon gjorde precis vad en oppositionspolitiker från ”rätt” länsdel ska göra. Sätta sig på tvären. Utmana makten, majoriteten. Stå upp för de väljare som valt henne och för alla andra Skelleftebor.

Carin Hasslow lämnar ett politiskt tomrum efter sig.

En röst som hela tiden tog strid för sin del av Västerbotten tystnar i samband med årsskiftet. I varje fall som politiker.

Det lackar inte bara mot jul, det lackar mot val också. Det är inte mer än två år bort. Och ska en gruppledare lämna sina uppdrag, och ge efterträdaren en rimlig chans att göra avtryck och ett bra val, så gäller det att inte vänta för länge.

Med Carin Hasslows sorti från politiken tappar Liberalerna i Västerbotten en av partiets populärare politiker.

Nu är den stora frågan vem som ska stå upp för Skellefteå lasarett.