Det finns frågor som tycks leda till en never ending story, en oändlig historia.
Där den politiska långbänken har svårt att riktigt räcka till.
Skellefteå kommuns dåliga smak när det gäller vänner och bekanta är en sådan.
För lite mer än 20 år sedan tyckte kommunens styrande socialdemokrater att det kunde vara trevligt med en vänort i diktaturens Kina. Det blev Tongling.
På kommunens hemsida beskrivs Tongling som ”en gruvstad sedan 600-talet” med ”stora koppargruvor”. Vad man glömde att berätta var att det även finns ett arbetsläger där. För politiska fångar.
Hårt arbete kombinerat med politiska studier av den rätta läran ska ge medborgare lojala till den kinesiska statsapparaten.
Glöm det där med yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.
Kom däremot ihåg att Kina är det land i världen som avrättar flest människor. Hur många är en statshemlighet.
Det fanns en tid då Liberalernas Lars Åhman både klokt, länge och många gånger försökte föra en lite djupare diskussion kring vänortssamarbeten i allmänhet och Tongling i synnerhet. Tyvärr nappade ingen på inviterna.
Men så hände det som få trodde skulle kunna hända. I ett pressmeddelande – daterat den 2 december 2019 – kan man läsa att Skellefteå Arbetarekommun uppmanar sina ”politiska representanter att avbryta och avveckla vänortssamarbetet”. Det är Tongling som menas.
Men det var varken arbetslägren, avrättningarna eller bristen på yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter som låg bakom beslutet. Det var Kinas uppskruvade tonläge mot svensk media och kultur.
Det har snart gått ett år sedan arbetarekommunen uppmanade sina politiska representanter i kommunen att avbryta och avveckla vänortssamarbetet med Tongling.
Jo, vi befinner oss i en lika förskräcklig som skrämmande farsot. Och kommunens politiker har kanske annat att göra än att skriva ett avskedsbrev till Tongling och berätta att man varför kinesiska vänorter inte tillhör vännerna.
Men ingenting har hänt.
Långbänken blir allt längre, surdegen allt surare.
Inte ens ett KS-initiativ från den borgerliga alliansen, att avskaffa vänortssamarbetet med Tongling, har fört den av Skellefteå Arbetarekommun beslutade avvecklingen ett enda steg närmare slutet på början, som Winston Churchill så elegant uttryckte det.
Den som är konspiratoriskt lagt kan lätt få för sig att det finns en spricka inom socialdemokratin, mellan arbetarekommunen och de politiska representanterna.
Det är dags att visa att det inte är så: Avsluta vänortssamarbetet med Tongling.
Och gör det nu.