Spontant är det lätt att vara för det som kallas för gårdsförsäljning. Ett glas vin medan solen går ner bakom vinrankorna.
Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har sina främsta tillskyndare i Centerpartiet och Moderaterna. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har hakat på.
Med alkohol ska landsbygden räddas.
Anna Karin Hatt, tidigare centerpartistiskt statsråd, numera vd och koncernchef för LRF, säger till TT att det ”öppnas en stor potential till nya jobb, ökade skatteintäkter och en blomstrande landsbygd.”
Ökade skatteintäkter? Man tar sig för pannan. Tror att hon glömde koppla ihop skatteintäkterna med folkhälsoaspekten och alkoholens samhällskostnader. Uppskattningsvis 103 miljarder kronor årligen.
Och i bakgrunden sägs globala spritjättar som vodkatillverkaren The Absolut Company lobba på för fullt.
Vilket gör frågan allt annat än lokal och småskalig.
Men nu ska den utredas igen. Som en del av januariöverenskommelsen.
Det är ett digert utredningsuppdrag: Kan gårdsförsäljning kombineras med Systembolagets monopol? Hur påverkas folkhälsan? Kan försäljningen begränsas till landsbygd, svenska alkoholproducenter, hantverksmässig produktion?
Troligt är att det inte går. Att EU säger nej och ajabaja, så kan ni inte göra.
Med en nästintill rörande naivitet vill många av våra politiker och andra makthavare både äta kakan och ha den kvar. Både ha gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker och säkra Systembolagets fortsatta monopol.
Det lär dock bli svårt att både konkurrensutsätta Systembolaget med gårdsförsäljning och samtidigt värna monopolet.
Men bortom all snårig EU-lagstiftning, och dess tolkningar, allt det finstilta, finns det sådant som är självklarheter. Ökar tillgången till alkohol, ökar konsumtionen. Och ökar konsumtionen så ökar samhällets kostnader.
Det finns ett grundläggande perspektiv som ofta försvinner i det högt uppskruvade tonläget. Vi diskuterar en dryck, en vara när vi borde diskutera människor. En av tio som du möter på gatan är beroende av eller har ett missbruk av alkohol. Det är dem vi ska ha i fokus och värna när vi diskuterar alkoholmonopol och gårdsförsäljning.
Konsekvensen av ett avskaffat alkoholmonopol hade inneburit ytterligare 29 000 fall av misshandel, 8 000 fyllekörningar och 1 400 alkoholrelaterade dödsfall per år (Alkoholrapporten 2017).
Är de politiker som nu vurmar för gårdsförsäljning också beredda att ta ansvar för dess konsekvenser?
Förmodligen inte. Därför ska vi fortsatt säga nej till gårdsförsäljning och ja till Systembolagets monopol.