Med rätt beslut får Gnosjö börja se upp

Om Northvolt är själva dragloket är Skellefteå kommuns politiker och tjänstemän vagnarna som måste hakas på.

Med rätt beslut kan Gnosjöandan få konkurrens av Skellefteandan.

Med rätt beslut kan Gnosjöandan få konkurrens av Skellefteandan.

Foto: Martina Holmberg/TT

Ledare2021-03-25 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå är känt för en hel del.

Ett bra hockeylag, epokgörande uppfinningar, ett långt socialdemokratiskt maktinnehav och batterifabriken Northvolt.

Men också för att vara en kommun vars näringslivsklimat har en hel del i övrigt att önska.

De senaste åren har dock inneburit välbehövlig bot och bättring. Svenskt Näringslivs senaste kommunranking berättar även den att någonting har hänt. I positiv riktning. Plus 30 platser om man jämför 2020 med 2019.

Marschen uppåt kommer förmodligen att fortsätta med tanke på Northvolt och alla de företag som växer upp i skuggan av den väldiga batterifabriken.

Om Northvolt är själva dragloket är Skellefteå kommuns politiker och tjänstemän vagnarna som måste hakas på. Med hjälp av beslut som värnar ett sunt och framgångsrikt privat näringsliv.

Tittar man lite närmare på Svenskt Näringslivs kommunranking är det en punkt som sticker ut. I negativ bemärkelse. Det är konkurrensen från kommunen. Plats 288 bland Sveriges 290 kommuner. Svart på vitt.

Samtidigt måste man, bland alla rankingplaceringar, akta sig för att dra ett alltför tjockt likhetstecken mellan mätningen och vad som i realiteten utgör ett gott företagsklimat. Resultaten ska främst ses som ett uttryck för hur företagarna ser på kommunens verksamhet och förutsättningarna att lokalt driva företag. Vilket i sig är nog så viktiga parametrar.

Att motverka osund konkurrens har länge varit en hjärtefråga för den borgerliga Alliansen. En gemensam motion ledde fram till en utredning. Som presenterades för kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare i veckan.

– En kommun ska inte bedriva osund konkurrens, och om någon upplever att vi är nära gränsen, så ska det anmälas, sa Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, till norran.se (23/3 2021.

Bra där Lorents Burman. Klart och tydligt besked.

Tanken är en företagarnas ”visselblåsarfunktion” dit den som vill kan anmäla osund konkurrens. Initialt blir det kommunen som utreder ärendet. Som skickas vidare till ett näringslivsråd. Om rådet inte är enigt med verksamheten kan en extern utredning kopplas in.

Ett steg i rätt riktning.

Men det finns en svaghet. Och det är den tysthetskultur som brett ut sig över landet. Inte bara över Skellefteå. Det finns företag, inte minst mindre, som uttryckt rädsla att på olika sätt bli bestraffade av kommunen för att man påtalat saker och ting. I vilken utsträckning det förekommit/förekommer är dock svårt att veta.

Så om Skellefteå kommun verkligen vill komma tillrätta och gå till botten med problematiken kring osund konkurrens – man måste skilja på sund och osund sådan – borde man parallellt med företagarnas ”visselblåsarfunktion” på egen hand inventera sina säljverksamheter. Titta på hur man agerar gentemot det privata näringslivet.

I generella termer har företagsklimatet successivt blivit bättre. Med rätt beslut och med Northvolts etablering har kommunen fått en gyllene chans att stärka det lokala och regionala näringslivet.

Den chansen borde vara alltför frestande för att låta gå förlorad. Ett embryo till en Skellefteanda likt den i Gnosjö?

Men för att lyckas måste det till mycket mer än att kunna larma om osund konkurrens.

En bra början vore att uppfylla löftena i kommunens andra upplaga (2019) av det näringspolitiska programmet.

Fotnot: Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet (= osund konkurrens) innebär att offentliga och privata företag ska ha likartade villkor om de agerar på samma konkurrensutsatta marknad.