MÀtta skolbarn minskar matsvinn bÀst

Att minska svinnet Àr nödvÀndigt. Dels för elevernas vÀlmÄende, dels för prislappen.

MÀngden mat som slÀngs i kommunala skolor mÄste minska.

MÀngden mat som slÀngs i kommunala skolor mÄste minska.

Foto: Pontus Lundahl/TT NyhetsbyrÄn

Ledare2021-11-30 07:00
Detta Àr en ledare. Norran Àr partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

11 000 ton.

SÄ mycket mat slÀngs varje Är pÄ landets kommunala skolor, enligt en rapport frÄn Livsmedelsverket. Det Àr var sjÀtte skollunch.

RĂ€knat per elev, dag och mĂ„ltid uppgĂ„r svinnet inte till mer Ă€n 50 gram. Men sammantaget blir det ett enormt resursslöseri.

Att minska svinnet Àr nödvÀndigt. Dels för elevernas vÀlmÄende, dels för prislappen. Nyligen flaggade LantmÀnnen för prishöjningar pÄ livsmedel för sÄvÀl deras kunder som för deras konsumenter. Orsakerna Àr kraftigt varierande vÀder, som sÀnkt skördenivÄerna, och dyrare insatsvaror som drivmedel, el och transporter.

I vissa kommuner, som i Falkenberg, har skolmatsvinnet gĂ„tt ner med 18 procent mellan 2019 och 2020. För andra, som Falköping, steg det med lika mycket för samma period. För Arjeplog, Arvidsjaur, MalĂ„, Norsjö och SkellefteĂ„ saknas matsvinnsdata.

Generellt har mindre kommuner mer matsvinn i skolorna, vilket hÀnger ihop med att de oftare anvÀnder mottagningskök Àn tillagningskök.

Lagas det, oavsett kökstyp, för mycket mat?

Enligt Livsmedelsverket Àr stress, höga ljudnivÄer och fÄ vuxna i matsalen de frÀmsta orsakerna till att sÄ mycket mat slÀngs. Det Àr rektors och kÀrnverksamhetens ansvar, inte mÄltids- och kökspersonalens. Eleverna mÄste fÄ mer tid och mer trivsel runt luncherna.

DÀrtill Àr det mat frÄn serveringen, alltsÄ framstÀlld eller tillagad mat, som inte fÄr tas in i köket igen för att sparas eller frysas, som Àr det största svinnet. Det gÀller Àven offentliga mÄltider i förskolor och inom Àldreomsorgen.

Mat frĂ„n tallrikarna utgör cirka 40 procent av den slĂ€ngda matmĂ€ngden varje lĂ€sĂ„r, medan kökssvinnet Ă€r lĂ„gt.

DÀrför Àr det bra att branschen har antagit nya riktlinjer för offentlig sÀker mat som styr vilken överbliven mat som fÄr tas tillvara. PÄ sikt kan det leda till mer sparade rester och lÀgre svinn.

En annan lösning vore att minska tallriksstorleken. Det har i andra lÀnder, exempelvis England, gjorts för att tackla övervikt snarare Àn motverka svinn. Kanske gÄr det att slÄ tvÄ flugor med ett fat.

I Sverige har nĂ€mligen andelen 11–15-Ă„ringar som lider av övervikt fördubblats sedan 1990, och andelen med fetma femdubblats under samma period, enligt FolkhĂ€lsomyndigheten.

Men mindre tallrikar fÄr inte leda till att barn Àter mindre Àn de behöver för att klara skoldagen.

Kommuner och verksamhetschefer bör uppmuntra att mer mat Àts upp, snarare Àn att minska hur mycket som slÀngs.

Trötta skolbarn medför, precis som svinn, stora kostnader. I detta fall innebÀr besparingar pÄ barnen faktiskt idel vinster.