Lurendrejarna – De är vidrigare än myggen

Att människor till varje pris vill slippa myggorna som invaderar Sverige varje sommar gör dem till offer för både lurendrejare och influencers.

Otäcking. Människor gör nästan vad som helst för att slippa myggorna.

Otäcking. Människor gör nästan vad som helst för att slippa myggorna.

Foto:

Ledare2024-07-17 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Sommaren i Sverige är något av det vackraste en människa kan uppleva. Ibland också något av det jävligaste. Det kan vi tacka myggorna för. Där går man i skogen i godan ro för att plocka blåbär och kantareller och så, surrsurrsurr, plötsligt är de överallt, biter en i nacken och på händerna så snart man slutar vifta som besatt. 

Eller så dyker de upp när det är som trevligast på kvällen. När familj och vänner sitter under äppelträden och grillen är tänd, vinet upphällt och så surrsurrsurr. Sprayen åker fram och plötsligt doftar det inte jordgubbar, sommaräng och honey glaze utan Anticimex runt bordet. Någon placerar ut en massa fat med rykande myggbekämpningssnurror som hela tiden är i vägen. Någon annan börjar veva med en elektrisk insektsdödarracket som en padelberoende mellanchef på speed. I bästa fall finns en kompis, en pappa eller morfar som är stammis på Clas Ohlson eller Biltema och i tid införskaffat en myggmördarmaskin av det mer exklusiva slaget. En sådan som kostar runt 10 000 och lovar en myggfri tillvaro. 

Människors desperation när det kommer att bli av med myggor är i det närmaste gränslös. Och undra på det när myggen förstör social samvaro och får en att ligga vaken sommarnatt efter sommarnatt. Antingen för att det kliar så att man håller på att bli tokig. Eller för att man råkar vara förälder till ett barn som blivit biten från huvud till fotsulor och gråter hela nätterna på grund av alla myggbett. 

Desperation är samtidigt ofta en grund för att bli lurad. Och för att luras. Det har inte minst de fula fiskarna bakom de så kallade myggplåstren förstått. De som via sociala medier marknadsfört sina produkter via populära influencers som Jonna Lundell, Therése Lindgren och Margaux Dietz. Små färgglada klistermärken, så kallade “Happy Patches”, påstås av de instagrammande B-kändisarna hålla både mygg och fästingar borta. Genom att placera ett klistermärke på ankeln, armen och axeln ska hela kroppen vara skyddad hela dagen. 

Det är den så klart inte. I själva verket finns inga vetenskapliga belägg för att plåstren verkar på det sätt som utlovas. Därtill innehåller de ämnen som kan ge hudproblem och människor har fått uppsöka läkare efter att ha gått runt med myggklistermärken. Plus att de är olagliga. 

“Inga myggplåster är godkända i Sverige och att det är olagligt att sälja bekämpningsmedel som inte är godkända av Kemikalieinspektionen”, säger Jenny Karlsson på nämnda myndighet (Aftonbladet 10/7).

Att myggor är vidriga vet varenda människa. Men frågan är om det inte är ännu vidrigare med oseriösa charlataner som utnyttjar människors jakt på en myggfri tillvaro och näriga korkade influencers som inte verkar bry sig om vad det egentligen är de får betalt för att marknadsföra. Vissa av dem har inte ens vett att be om ursäkt och ta avstånd när de blir kontaktade och får korrekt information om produkten de försökt pracka på sina följare. 

Människor måste, hur illa de än tycker om myggorna, inse att det inte finns någon mirakellösning i form av plåster. Tyvärr kommer en myggfri sommar att förbli en dröm för de flesta. I alla fall så länge vi inte bestämmer oss för att tillbringa den allra vackraste årstiden inomhus bakom stängda dörrar och fönster. Och det går ju inte. Då går man ju miste om allt det vackra.