Det finns de som tror att allt är som vanligt igen.
Ni som trodde det trodde fel.
Pandemin lever vidare om än i minskad omfattning. Vaccinerade blir sjuka, ovaccinerade riskerar att bli svårt sjuka. Människor dör.
Sjukvården har gått på knäna i snart två år. Operationer och behandlingar har skjutits på framtiden. Långa vårdköer har blivit längre.
Det är många politiska partier och enskilda politiker som köar för att berätta hur fantastisk vårdpersonalen är. Det har de rätt i. Samtidigt är det tycka synd om-perspektiv som vuxit fram inte vad en hårt belastad sjukvård behöver. Den behöver fler händer, mer resurser.
I förra veckan besökte Norran lasarettet i Skellefteå. Pratade med vårdpersonal, med förtroendevalda i Vårdförbundet (9/10 2021).
Den bild av sjukhussommaren 2021 som växte fram är skrämmande. Katastrofal enligt Vårdförbundet. Kombinationen av överbeläggning och underbemanning är allt annat än lyckad. Enligt Vårdförbundet har det tullats på patientsäkerheten.
Lite siffror för att belysa situationen: Under sommarmånaderna brukar ortopeden ha 20 vårdplatser. Vissa veckor i sommaren har det bara funnits åtta. Medicinkliniken saknar tolv fast anställda sjuksköterskor. Hyrpersonal har fått täcka upp en del av vakanserna. De 40 som är anställda på kirurgavdelningen 2 har hittills i år jobbat närmare 2 500 övertidstimmar.
Uppräkningen hade kunnat fortsatt ett bra tag till.
Sjukvården har hamnat i en ohållbar situation. Regionerna – och här är Region Västerbotten inget undantag – har svårt att locka personal för att lönerna är låga och arbetsvillkoren bristfälliga. Arbetsvillkor som i sin tur förvärras av bristen på personal.
Eller som sjuksköterskan Jonas Forssander säger till Norran: ”När studenterna kommer hit och ser hur vi springer och får höra om lönen och arbetstiderna, ja, det säljer inte riktigt in det roliga med yrket.”
Somrarna på lasarettet i Skellefteå är ett symtom på ett kroniskt underbemanningssystem.
Det är Region Västerbottens rödgröna majoritet som är ytterst ansvarig för situationen, för personalkaoset. De bestämmer inkomsterna (= skatterna) och utgifterna (= vilken vård, hur mycket och till vilket pris). De har helt enkelt inte lyckas skapa arbetsvillkor och löner som lockar nog många till vårdyrkena i länet.
Det finns egentligen bara en lösning: fler studieplatser och bättre arbetsvillkor. Men det är en lösning på lite längre sikt.
Vad som behövs är en lösning här och nu. Inte minst med vetskapen om att Skellefteå växer så det knakar.