Låt självbestämmande bli ledstjärna i äldreomsorgen

Äldreomsorgen står inför stora utmaningar. Dess lösningarna borde i större utsträckning ta hänsyn till vad de äldre efterfrågar.

Äldreomsorgen tar inte bara hand om de äldres vårdbehov. Den ska även motverka den autonomiförlust som åldrandet innebär.

Äldreomsorgen tar inte bara hand om de äldres vårdbehov. Den ska även motverka den autonomiförlust som åldrandet innebär.

Foto: Amir Nabizadeh/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-09-29 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Lägg en åldrande befolkning till den lista med utmaningar som Ulf Kristerssons regering kommer att behöva tackla.

En i grunden positiv utveckling – att vi lever längre och friskare liv – föder nya problem när en allt större ålderstigen andel av Sveriges befolkning ska försörjas av ett allt mindre segment i arbetsför ålder.

Det är dessutom en utmaning som behöver mötas med utgångspunkt i de äldres preferenser och vad de efterfrågar.

Om de förändringar som äldreomsorgen genomgått de senaste decennierna ligger i linje med vad de äldre vill ha är ämnet för den nyligen släppta SNS-rapporten ”Att kartlägga värdet av äldreomsorg”, författad av Ulf Persson och Sara Olofsson, båda doktorer i hälsoekonomi.

De pekar på att undersökningarna av livskvaliteten bland de som får äldreomsorg är få, och att det till skillnad från exempelvis vården saknas en etablerad metod för att kartlägga värden baserade på individers preferenser.

Äldreomsorgen i Sverige har utvecklats mot att i allt större utsträckning utföras i hemmet. Fler väljer hemtjänst framför att flytta in på ett äldreboende. Tanken att man så långt som det är möjligt ska kunna fortsätta leva som vanligt är god.

Något som påpekas i rapporten är att många undersökningar visar en preferens för anpassat boende redan vid lindriga funktionsnedsättningar. Rapportförfattarna menar att det kan ses som stöd för att införa ”biståndsbedömda trygghetsboenden” – en lättare form av äldreboende, ett första steg för den som behöver viss omsorg men fortfarande vill bibehålla ett stort mått autonomi.

Just autonomi är något av ett kärnvärde i sammanhanget. För de allra flesta innebär åldrandet en gradvis förlust av autonomi som äldreomsorgen – förutom att ta hand om de rent vårdmässiga behoven – behöver motverka så långt det går. Att värna äldres självbestämmande är en viktig del av det.

Äldres rätt att välja måste dock vägas mot andra hänsyn, som ekonomiska.

Det går att reformera äldreomsorgen på ett flertal sätt för att möjliggöra en bättre anpassning till de äldres preferenser.

Rapporten pekar exempelvis på möjligheten att införa en offentligt finansierad fri marknadslösning, en äldreomsorgspeng som gör att de äldre kan välja den omsorg som passar dem bäst. Det skulle även vara möjligt att låta folk betala för olika tilläggstjänster ur egen ficka, alltså investera i sin egen livskvalitet på ålderns höst.

Det är två idéer som en socialdemokratisk regering omedelbart hade avfärdat, men som Ulf Kristersson och hans ministrar bör titta närmare på.