Det får vara slutfestat nu.
Statsminister Stefan Löfven (S) brukar inte vara den som upphäver sin tordönsstämma och pekar med hela handen.
Men det gjorde han i förra veckan.
Och det var motiverat.
På en blixtinkallad, allvarstyngd presskonferens konstaterade han att smittspridningen ökar i världen, så även i Sverige.
Sedan dess har det bland annat utlysts ett nationellt nödläge i Spanien, Norge och Danmark har infört nya restriktioner och ryssarna har fått skärpta munskyddskrav. I Tyskland har förbundskansler Angela Merkels parti CDU meddelat att valet av ny partiledare skjuts upp med anledning av coronapandemin.
Det är ingenting att hymla med: Utvecklingen är djupt oroande.
Oktober månad går mot sitt slut. Förhoppningsvis har må bra-kampanjen Sober October fått dig att reflektera över ditt förhållande till alkohol: Varför du dricker, hur du dricker, hur mycket du dricker, när du dricker och med vem du dricker.
Tyvärr är det nog så att de som verkligen behöver reflektera över sitt förhållande till alkoholen inte gjort det. Tänker främst på bilderna från Stockholms nattliv där dansande gäster trängs på dansgolvet. Där krogar tvingades stänga.
De borde inte bara reflektera över sitt förhållande till alkoholen. De borde också ta sig en rejäl funderare på hur de kan minska eller öka risken för ytterligare smittspridning. Risken för att Sverige drabbas av en andra våg av smitta.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) brukar heller inte vara den som upphäver sin tordönsstämma och pekar med hela handen. Men också han gjorde det i förra veckan. Och det var motiverat.
Han framförde sitt budskap i vokabler som djupt oansvarigt och respektlöst.
Det är höstlovstider. Vi går mot Halloween. Det innebär en hel del samtal till polisen om berusade personer och misshandelsfall. Många ungdomar kommer att göra sin alkoholdebut.
Berusade ungdomar löper en ökad risk att drabbas av brott, övergrepp och olyckor. Det vet vi.
Ungdomars hjärnor tar med skada av alkohol än vuxnas. Det vet vi också.
Lägg därtill de studier som visar att de som gör sin alkoholdebut tidigt har en högre alkoholkonsumtion i vuxen ålder.
Det är mycket som vi vet om alkoholen och dess skadeverkningar på individ, samhälle och på samhällsekonomin.
Alkoholens samhällskostnader är gigantiska. När Systembolaget bad Ramboll att titta på hur mycket alkoholen kostade samhället landade notan på 103 miljarder kronor (2017).
Det är i princip lika mycket som alla reformer i den rödgröna regeringens budgetproposition för 2021 kostar.
Vad vi däremot inte med säkerhet vet någonting om är faktor X. Vi kan bara gissa oss till hur halloweenfestandet kommer att påverka smittspridningen av coronaviruset.
Unga träffas för att halloweenfesta. Förmodligen kommer det att öka smittspridningen. Är alkohol inblandat glöms den sociala distanseringen bort efter några drinkar eller ett par glas vin.
Det finns med andra ord många, tungt vägande anledningar till att ta det lugnt i helgen. Det finns också många, tungt vägande anledningar för föräldrar och äldre syskon att inte köpa ut alkohol till minderåriga.
Det brukar heta att ”redan de gamla grekerna”. Men här är det inte en gammal grek, utan en gammal romare som tar sig ton: författaren, filosofen och politikern Lucius Annaeus Seneca den yngre. Han föddes ungefär 4 f Kr i Córdoba i Spanien.
Innan han dog 65 i Rom hade han hunnit säga mycket klokt. Bland annat: Fylla är ingenting annat än frivillig idioti.
Så är det. Inte minst i dessa coronatider.