LÄngtidsarbetslösa drabbas vÀrst av nedlÀggningarna

PÄ vÀgen mot nÄgonting nytt, förhoppningsvis bÀttre och effektivare, mÄste de enskilda mÀnniskorna fÄ den hjÀlp de behöver.

Vi mÄste se till att Arbetsförmedlingen finns lokalt nÀrvarande i betydligt högre utstrÀckning Àn idag, konstaterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark pÄ en presstrÀff om lÀget pÄ arbetsmarknaden.

Vi mÄste se till att Arbetsförmedlingen finns lokalt nÀrvarande i betydligt högre utstrÀckning Àn idag, konstaterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark pÄ en presstrÀff om lÀget pÄ arbetsmarknaden.

Foto: Henrik Montgomery/TT NyhetsbyrÄn

Ledare2021-12-28 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ordern frÄn regeringen Àr tydlig: Avbryt retrÀtten frÄn landets kommuner.

Det Àr en bra order.

MÄnga har sagt mycket om reformeringen av Arbetsförmedlingen. Kritiken har varit massiv frÄn de kommuner som AF valt att lÀmna. I VÀsterbotten lades elva kontor ner. Fem blev kvar.

Eller som arbetsmarknadsminister Eva Normark (S) sa pĂ„ en presstrĂ€ff om lĂ€get pĂ„ arbetsmarknaden dagen innan julafton: ”Vi mĂ„ste se till att Arbetsförmedlingen finns lokalt nĂ€rvarande i betydligt högre utstrĂ€ckning Ă€n i dag.”

Vilket kan tyckas vara en senkommen insikt och ett senkommet uppvaknande. Det gĂ„r inte att blunda för att Socialdemokraterna, med Stefan Löfven i spetsen, skrev under Januariavtalet. ”Bytte” bland annat omgörningen av Arbetsförmedlingen mot regeringsmakten.

Det gĂ„r heller inte att blunda för att det var Centerpartiet som hĂ„rdast drev frĂ„gan om reformeringen – och de nya matchningstjĂ€nsterna.

Som i korthet ser ut sÄ hÀr: Arbetsförmedlarna ska dela in deltagarna i tre nivÄer, utifrÄn hur lÀtt eller svÄrt de har att fÄ ett jobb. De fristÄende aktörernas ersÀttning blir högre för de arbetssökande som bedöms ha svÄrare att fÄ jobb.

Men enligt forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvĂ€rdering (IFAU) Ă€r profileringsverktyget ”inte tillrĂ€ckligt bra anpassat till att de arbetssökandes jobbchanser minskar ju lĂ€ngre tid de har varit arbetslösa.” (Publikt 15/4 2021).

I regleringsbrevet till Arbetsförmedlingen drar regeringen ner pĂ„ ambitionerna vad gĂ€ller bland annat matchningstjĂ€nsterna. FrĂ„n att de ska â€Ă¶ka vĂ€sentligt” till att de bara ska â€Ă¶ka”. Ordklyveri, ja, men sĂ„dant Ă€r viktigt inom politiken.

En linje som kritiseras hĂ„rt av Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl: ”Det Ă€r vĂ€ldigt olyckligt nĂ€r arbetsmarknaden skriker efter matchning – det Ă€r motsatsen till att anpassa sig efter verkligheten”, sĂ€ger han till TT NyhetsbyrĂ„n (23/12 2021).

Arbetsförmedlingen har gÄtt frÄn att vara en myndighet med lÄgt förtroende hos allmÀnheten till att bli en myndighet med Ànnu lÀgre förtroende. Arbetslösa har successivt fÄtt allt svÄrare att fÄ rÀtt hjÀlp.

Det Àr trÄkigt att behöva konstatera att de arbetslösa i allmÀnhet och de lÄngtidsarbetslösa i synnerhet har blivit ett slagtrÀ i den politiska debatten om hur Arbetsförmedlingen ska fungera, vad de ska göra och vilka ÄtgÀrder som behövs för att fÄ fler i arbete.

Det kvittar om det Àr lÄgkonjunktur, högkonjunktur eller mittemellan. Det Àr de med svag förankring pÄ arbetsmarknaden som har det svÄrast, som behöver mest hjÀlp. De som har lÄg eller ingen utbildning, som varit arbetslösa under en lÀngre tid.

Trots att Sverige gĂ„r för högvarv, pandemin till trots, har 180 000 av de arbetslösa varit utan arbete i mer Ă€n ett Ă„r.

De blir inte hjÀlpta av att sedan omdaningen av Arbetsförmedlingen inleddes 2019 har mer Àn hÀlften av kontoren lagts ner.

Det finns mycket att sĂ€ga om den ”gamla” arbetsförmedlingen. Det Ă€r till exempel inte hĂ„llbart med en myndighet som nĂ€stan sju tio företag, som rekryterar via myndigheten, tycker att den fungerar dĂ„ligt eller mycket dĂ„ligt.

Men pÄ vÀgen mot nÄgonting nytt, förhoppningsvis bÀttre och effektivare, dÀr fristÄende aktörer ska hjÀlpa arbetssökande med att hitta relevanta jobb, och Arbetsförmedlingens huvuduppgift blir att se till att allt fungerar som det ska, mÄste de enskilda mÀnniskorna, de som fÄr nej efter nej pÄ jobben de söker, fÄ den hjÀlp de behöver.

Ett mĂ„tt pĂ„ hur illa det fungerar i dag Ă€r att titta pĂ„ avstĂ„ndet till nĂ€rmaste arbetsförmedling. Det har Sveriges Radio Ekot gjort och kommit fram till 45 000 vĂ€sterbottningar har mer Ă€n fyra mil till nĂ€rmaste kontor.

Nationellt handlar det om nÀstan en kvarts miljon mÀnniskor.

Bland dem finns det personer med sprÄkproblem, som har svÄrt att sköta vad som skötas skall pÄ distans.

Det Ă€r vĂ€ldigt lĂ€tt att hĂ„lla med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark nĂ€r hon konstaterar att ”utifrĂ„n hur verkligheten ser ut nĂ€r det gĂ€ller arbetslösheten Ă€r det helt avgörande att AF finns nĂ€rvarande lokalt och kan samverka.”

För det Àr inte acceptabelt att personer som stÄr lÄngtifrÄn arbetsmarknaden drabbas av politikernas reformiver.

Arbetsförmedlingen behöver reformeras. Men reformeringen fÄr inte gÄ ut över de som stÄr lÄngt ifrÄn arbetsmarknaden.

Nu Àr det upp till bevis för Eva Normark och kompani att se till att Arbetsförmedlingen finns pÄ fler platser i fler kommuner i landet. Om sÄ inte blir fallet Àr det ett svek mot de som Àr arbetslösa.