Kristersson behöver ta kontroll över högerkanten

Moderaterna har alla förutsättningar i valrörelsen. Ändå har det inte lyft. I varje fall inte ännu.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson frågades ut i SVT på söndagskvällen. Han fick bland annat frågor om samarbetet med Sverigedemokraterna.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson frågades ut i SVT på söndagskvällen. Han fick bland annat frågor om samarbetet med Sverigedemokraterna.

Foto: Fredrik Persson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-08-23 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Moderaterna kommer att bli större än Sverigedemokraterna.

Det sa Ulf Kristersson (M) i SVT:s partiledarutfrågning (21/8 2022) på en fråga om maktrelationen partierna emellan.

Men han hann knappt lämna studion innan SVT/Novus på måndagsmorgonen (22/8 2022) meddelade att SD gått om.

Det är viktigt att understryka att det är en enskild mätning. Dessutom spretar opinionsinstitutens prognoser ovanligt mycket just nu.

SD är fem procentenheter större i SVT/Novus än i SvD/Sifo. Socialdemokraterna är på samma sätt nästan fem procentenheter större i Sifo än hos Novus. Felmarginalerna är stora, särskilt för de största partierna.

Men att Moderaterna ser ut att minska i opinionen verkar klart även när man ser till de sammanvägda mätningarna.

Detta trots att partiet hittills haft en av de bättre valkampanjerna med många uppmärksammade förslag. Valrörelsens viktigaste frågor – brottsligheten, elkrisen och integrationen – passar också M som handen i handsken.

Visst är det jämnare mellan blocken nu än i våras, men mycket talar för att oppositionen vid det här laget borde leda stort. Regeringen har misslyckats kapitalt på just de områden som dominerar valdebatten. Ändå lyfter det inte för Moderaterna.

Det är ingen vild gissning att det är regeringsfrågan som spökar.

I SVT:s utfrågning förklarade Kristersson att det är förmågan att få något gjort inom viktiga politikområden som fått honom att byta fot om SD-samarbete samtidigt som han – möjligen lite tydligare än tidigare – tog avstånd från SD:s mest extrema uttryck, exempelvis den rättspolitiske talespersonen Tobias Anderssons tweet om ett ”återvandringståg” till Afghanistan.

Men M-ledaren var samtidigt fortsatt otydlig kring Liberalernas position i en borgerlig regering. När Kristersson ombads att rita sitt regeringsunderlag satte han L-symbolen mittemellan regering och stödparti på den digitala skärmen.

Det är svårbegripligt. Som statsvetaren och författaren Andreas Johansson Heinö skriver i DN (21/8 2022) finns det varken sakpolitiska eller ideologiska skäl att utesluta L, som dessutom varit en del av alla borgerliga regeringar som bildats i Sverige i modern tid.

Det är inte konstigt om mittenväljare står undrande inför vad ”min sida i politiken” – som Kristersson uttryckte det i SVT – egentligen innebär när det inte ens står klart att M vill bilda en regering med så många borgerliga partier som möjligt.

Visa ledarskap och ta kommando över högerkanten. Annars finns det stor risk att ett annat parti gör det.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om