Konspirationsteorier eroderar demokratin

Under pandemin har desinformation och konspirationer florerat på sociala medier. Kanske har du själv noterat en och annan Facebook-vän som delat en länk till en “alternativ” nyhetssida?

Anhängare från nätkulten Qanon under en demonstration mot covid-restriktioner i Österrike.

Anhängare från nätkulten Qanon under en demonstration mot covid-restriktioner i Österrike.

Foto: Ronald Zak/AP/TT

Ledare2021-08-13 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr har trenden att sprida konspirationsteorier blivit utbredd bland helt vanliga människor, vilket i längden kan leda till farliga konsekvenser.

Pandemin har utgjort en ovanligt välkrattad grogrund för att så split och oro mellan människor. Människor med berättigade funderingar om viruset och vaccinen möts av ett överflöd av information, teorier och direkt osanna påståenden (SR 6/4). Sociala medier har blivit huvudarenan för spridningen av osanning, och rekryteringen in i konspiratoriska sekter. 

Nätkulten Qanon har fått en växande skara anhängare under pandemin. Den minst sagt bisarra konspirationsteorin går ut på att världen styrs av en kannibalistisk och satanistisk pedofilring. Politiker, myndighetspersoner, media och kändisar påstås vara en del av den “globalistiska” konspirationen mot mänskligheten. Den extrema konspirationsteorin har otroligt nog fått fäste inom flera grupper i samhället, allt från högerextrema till nyandliga och hälsoprofiler.

Hatet mot etablissemanget och det demokratiska systemet är genomgående. Amerikanska Qanon-anhängare var exempelvis med i stormningen av Kapitolium i Washington i januari. I Frankrike kidnappade kulten en 8-årig flicka från sin mormor efter att en Qanontrogen mamma förlorat vårdnaden om dottern. Arbetsförmedlingen i Sverige blev i våras varse om att en anställd arbetsförmedlingscoach använt sitt jobb för att sprida konspirationsteorin till de arbetssökande som var inskrivna på myndigheten (SvD 7/5). Qanonkultens tillväxt ledde fram till att Säkerhetspolisen i våras gick ut och varnade för kultens framryckningar.

På både kort och lång sikt riskerar desinformationen, som är själva grunden i konspirationerna, att slå rot och så split mellan vänner och familjer samt att skapa splittringar i samhällslivet i stort. Den demokratiska gemenskapen må vara fylld av olika åsikter, men den förutsätter att vi delar samma verklighetsuppfattning gällande synen på fakta och vetenskap.

 “Alternativa fakta” är inget annat än ett direkt hot mot demokratins grundvalar, då samförstånd är onåbart om den ena lever i ett parallellt åsiktsuniversum. Den som tror att dagens politiska system är en lögn kommer aldrig ha förtroende för rättsstaten och våra lagar, eller för den delen att ens acceptera dem. Kidnappningen i Frankrike är ett talande exempel på hur misstron i praktiken får ödesdigra sociala och juridiska konsekvenser för alla inblandade.

Det är endast genom samtal och i vissa fall kritiska, om än välmenande, frågor som sanning kan urskiljas från lögn. Om vi slutar samtala med varandra kommer konspirationsteorierna fortsätta leva sitt eget liv. Det är vår plikt att stå upp för det som är sant och riktigt. Det betyder inte att vi måste tycka likadant, men vi måste åtminstone se till att vi ser vetenskap som en okränkbar grund i det politiska samtalet.