Är det läge att vara efterklok nu? Borde kommunen ha varit mindre intresserad av det här projektet? De frågorna ställde jag till kommunalrådet Lorents Burman (S) och kommundirektör Kristina Sundin Jonsson när de höll presskonferens om Northvolts konkurs under onsdagen (12 mars).
– Skellefteå hade de allra bästa förutsättningarna för denna fabrik. Många kommuner var intresserade och Europa behöver batteriproduktion. Att idag säga att vi inte borde ha gett oss in i detta är fel svarade Lorents Burman (S).
– Vi har visat att det går att bo och leva i norra Sverige. Det har varit viktigt. Nu gäller det att vi kan behålla kompetensen sade kommundirektören Kristina Sundin Jonsson.
Skellefteå kommuns högsta beslutsfattare ångrar sig alltså inte idag. De siktade mot stjärnorna och hoppas fortfarande på en någorlunda mjuk landning.
Jag håller på många sätt med dem. Dagens situation har inte skapats av lokala eller regionala politiska beslut. Däremot har Northvolt inte haft tillräckligt starkt fokus på att bygga batterier. Tidigt kom mycket att handla om att expandera i Polen, Tyskland och Nordamerika. Det distraherade från huvuduppgiften.
Idag ser Skelleftefabriken ut att kunna leverera stora volymer batterier. Det är mycket bra och en hjälp för konkursförvaltaren att hitta en ny ägare. Situationen är dock svår och det är minst lika mycket som talar för en nedläggning som för fortsatt drift.
I debatten dyker det just nu upp en spännvidd av idéer om vad som gjorts fel och vad som borde ske nu. Nationalekonomen Magnus Henreksson återkommer med ett budskap som han redan tidigare upprepat. Det handlar om att Northvoltfabriken ligger på fel plats och att den är omodern redan när den byggs. På skalan mellan optimister och pessimister står han fast rotad på tvivlarnas kulle.
På andra änden av skalan står Socialdemokraterna som lanserar idén att Svenska staten borde köpa in sig i Northvolt för att rädda industrin. Det är ett förslag som framstår som både dyrt och riskfyllt. Även om det finns potential i verksamheten så kan vi inte veta om batteritillverkningen i Skellefteå någonsin blir en vinnare i konkurrensen.
Det är lite svårt att veta vilka åtgärder regeringen vill vidta. Vid sin presskonferens under onsdagen (12 mars) sa näringsminister Ebba Busch (Kd):
– Europa har varit alldeles för naiv i många av de avgörande delar för grön omställning och digitalisering, inför den konkurrens som vi möter från andra länder utanför EU. Vi kommer driva på för ett mer konkurrenskraftigt och mindre naivt Europa.
Exakt vad det betyder får vi se. Men konstigt nog låter det farligt likt Socialdemokraternas position. På något sätt tänks staten kunna gå in med pengar.
Viktigast just nu borde istället vara att hålla blicken på alla människor som drabbas och ta vara på deras kompetens. Northvolt har lyckats rekrytera väldigt många kunniga och ambitiösa människor till Skellefteå och till Sverige. De skulle kunna vara till stor nytta för oss i framtiden. Regeringens huvudfokus borde därför vara att jobba med regeländringar, så att utländsk kompetens kan bli kvar på jobb i Sverige.
Det är inte enskilda industrier som är basen för svensk och europeisk konkurrenskraft. Nej det är människors möjligheter att leva fria liv som är huvudsaken. Ju fler som kan bidra med sina kompetenser för att lösa samhällsproblem, starta företag och göra innovationer, desto bättre. Det är själva livsmöjligheterna som är vår konkurrenskraft.