Klimatomställningen behöver inte statliga jätteprojekt

Som Northvolts satsning visar kan stora investeringar i klimatomställningar ske även utan statliga jättesatsningar i ryggen.

Många företag gör stora investeringar för att bidra till klimatomställningen. På bilden SSAB:s pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp.

Många företag gör stora investeringar för att bidra till klimatomställningen. På bilden SSAB:s pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp.

Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-06-30 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Grönt stål, fossilfri cement och hållbara batterier.

Rubrikerna kring de stora industriprojekteten har avlöst varandra under det senaste året. Bakgrunden är förstås klimathotet.

När omställningen från fossila bränslen ska göras krävs inte bara batterier för elbilar utan också nya tillverkningsmetoder för många industriella produkter. Utvecklingen går i rasande fart.

På Gotland ska Cementa bygga en anläggning för koldioxidinfångning i sin fabrik. Stål kan numera tillverkas med hjälp av vätgas i stället för kol. Gruvföretaget LKAB, energiföretaget Vattenfall och ståltillverkaren SSAB har sedan några år planer på att producera grönt stål – men har numera fått konkurrens av det privata initiativet H2 Green Steel.

Att utvecklingen innebär utmaningar inom elförsörjningen har varit föremål för debatt. Men inte lika många har diskuterat statens inblandning i industriprojekten. SSAB är numera ett börsägt företag, men både LKAB och Vattenfall är helägda av staten.

Samtidigt äger staten sedan tidigare delar av SSAB genom LKAB.

I februari lät LKAB plötsligt meddela att man dubblerar sitt ägande i stålföretaget SSAB. Och i början av juni (2/6 2021) kom ytterligare pressmeddelande om att ägandet ökar till 16 procent av aktierösterna. Staten är nu den största ägaren i SSAB.

Det är problematiskt. Att staten bidrar med forskningsmedel till projekt som ska underlätta klimatomställningen är en sak.

Att helägda statliga bolag ger sig ut på spännande äventyr, som dessutom riskerar att konkurrera ut privata initiativ, är en annan. Liksom att staten styr privata företag genom sitt ägande.

Lärdomarna från 1970-talets misslyckade och kostsamma satsningar på Stålverk 80, varvsindustrin, och andra företagsstöd till industriföretag tycks som bortblåsta.

Då som nu hade man goda intentioner – att rädda jobb – men bidrog i stället till stora förluster och en försenad strukturomvandling.

Som Northvolts, H2 Green Steels och Cementas satsningar visar kan stora investeringar i både klimatomställningar och de lokala näringsliven ske även utan statliga jättesatsningar i ryggen.

Politikens roll bör vara att undanröja hinder för företagande och investeringar, och i klimatsammanhang bidra med forskningsmedel och prissätta utsläpp för att skapa styrmedel för en omställning.

Inte att leka riskkapitalister och industrimagnater med skattebetalarnas pengar.