KÀrnkraft inte lösningen pÄ allt, men en hel del

Den energipolitik som Socialdemokraterna och Miljöpartiet fört har skapat en elmarknad som fungerar.

För att kunna möta den framtida efterfrÄgan pÄ el behövs det en satsning pÄ vind, vatten och kÀrnkraft.

För att kunna möta den framtida efterfrÄgan pÄ el behövs det en satsning pÄ vind, vatten och kÀrnkraft.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT NyhetsbyrÄn

Ledare2022-02-08 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det har varit en av vinterns stora ”snackisar”.

Elpriset som Ă„kt berg- och dalbana.

Tack vare att Sverige Ă€r indelat i fyra elprisomrĂ„den har vi hĂ€r uppe i norr klarat oss rĂ€tt bra. Betydligt vĂ€rre lĂ€ngre söderut. I extrema fall har en elrĂ€kning pĂ„ över 20 000 kronor landat i brevlĂ„dan. Och det enbart för december mĂ„nads elkonsumtion.

Naturligtvis Àr det orimligt. Vilket den socialdemokratiska regeringen, efter mÄnga om och men, ocksÄ insÄg.

Och införde ett dÄligt utformat elprisbidrag.

DÄligt utformat eftersom det betalas ut efter elförbrukningen, inte efter den faktiska kostnaden. Om man nu ska tala om nationell rÀttvisa sÄ innebÀr utformningen att en villaÀgare i norr med lÄg elförbrukning kan fÄ gratis el. Eller i extrema fall en negativ elrÀkning.

Vilket naturligtvis ocksÄ det Àr orimligt.

NÄgonting mÄste göras. Inte minst med tanke pÄ att efterfrÄgan pÄ ren el behöver dubbleras till 2045 för att klara elektrifieringen av transporter och industri. PÄ kort sikt kan regeringen fortsÀtta kompensera för de höga elpriserna. PÄ lÀngre sikt behövs betydligt mer.

Det Àr fullt realistiskt att tro att smarta energisystem och hushÄllsmaskiner kan bidra. Det kan ocksÄ förbÀttringar av befintliga produktionsanlÀggningar göra. Men det lÀr inte rÀcka.

PÄ lÀngre sikt behöver sparande och effektiviseringar kompletteras med ökad produktion av fossilfria alternativ.

NÀsta regering bör utveckla kÀrnkraften för att klara klimatomstÀllningen och en ökad efterfrÄgan pÄ el, anser partiledarna för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet (7/2 2022).

Det Àr lÀtt att förstÄ deras frustration.

Det man kan sĂ€ga om den energipolitik som Socialdemokraterna och Miljöpartiet fört, med bland annat stĂ€ngda kĂ€rnkraftsreaktorer, Ă€r att den skapat en elmarknad som fungerar. Överskott pĂ„ el ger lĂ„ga priser, underskott höga. Marknadskrafterna regerar.

För att kunna möta den framtida efterfrÄgan pÄ el, utan att Àventyra klimatomstÀllningen, behövs det en satsning pÄ de fossilfria alternativen vind, vatten och kÀrnkraft.

HÀr kommer kÀrnkraften att spela en nyckelroll, precis som den borgerliga kvartetten skriver.

Vindkraften producerar inte nÀr det inte blÄser. Som under kalla, högtrycksbetonade vinterdagar. LÀgg dÀrtill att det mÄnga gÄnger finns ett folkligt missnöje med vindkraftparker. De sÀga förfula diverse utsikter. Försvarsmakten brukar ocksÄ ha synpunkter.

De outbyggda Àlvarna lÀr bli outbyggda under överskÄdlig tid.

Kvar blir, just det, kÀrnkraften. Kanske inte i form av dagens storskaliga anlÀggningar utan i form av small modular reactors (SMR). Det ryktas att Ryssland Àr pÄ vÀg att prova en eller flera sÄdana reaktorer i skarpt lÀge.

Men det gör ocksÄ att dagens förbud mot att bygga reaktorer pÄ andra platser Àn de redan befintliga mÄste avskaffas tillsammans med förbudet att ha fler Àn tio kÀrnkraftverk i kommersiell drift.

Vad det handlar om Àr att skapa förutsÀttningar för Sverige att producera tillrÀckligt med energi, skapa en pÄlitlig elförsörjning till ett pris som hushÄllen klarar av och som gör att industrin behÄller sin konkurrenskraft gentemot omvÀrlden.

DÄ kan inte Sverige göra sig beroende av vÀderberoende vindkraft.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) sÄgar kÀrnkraftsutspelet, konstaterar att den inte Àr den magiska lösningen.

Han har rÀtt, Farmanbar. KÀrnkraften Àr inte lösningen pÄ allt, men den Àr lösningen pÄ tillrÀckligt mycket för att den ska utvecklas.