Karlgårdsbron – alla kan inte ha haft otur

Fördyringarna av Karlgårdsbron är ett stort misslyckande för kommunen.
Det borde vara viktigt för alla inblandade att lära sig av sina misslyckanden.
– S & V borde visa större allvar i att förstå vad som gått fel skriver Andreas Westerberg.

Gjutning av fundamenten för Karlgårdsbron februari 2024.

Gjutning av fundamenten för Karlgårdsbron februari 2024.

Foto: Yvonne Rönngren

Ledare2025-03-11 08:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • Skellefteå kommun har beslutat att fortsätta bygget av Karlgårdsbron, trots stora fördyringar och förseningar. För att klara detta begär de ett budgettillskott på 444,5 miljoner kr.
  • Kritik riktas mot kommunen för att ha valt en entreprenör som inte höll måttet. Frågor ställs om kommunens upphandlingsrutiner och om det fanns varningstecken som ignorerades.
  • Oppositionen kräver en fördjupad ekonomisk och praktisk analys av olika alternativ innan beslut fattas. De varnar också för att kommunen blir för beroende av den nya entreprenören, Skanska.

Under måndagen (10 mars) beslutade samhällsbyggnadsnämnden i Skellefteå kommun att fullfölja bygget av Karlgårdsbron. För att klara detta begär nämnden ett budgettillskott från kommunfullmäktige på 444 500 000 kr. 

Nämndens ordförande Sara Keisu (S) kommenterar beslutet:

– Vi har tagit del av ett gediget underlag som tydligt redogör för att det inte finns några andra alternativ än att bygga färdigt bron.

Den stora kostnaden är anmärkningsvärd och har sin grund i att bygget av Karlgårdsbron hittills är ett stort misslyckande. Den skulle ursprungligen stå klar i oktober 2023, men ännu är endast fundamenten på plats.

Norran har redan tagit ställning för att det enda rimliga är att faktiskt bygga klart bron. Det är svårt att försvara andra förslag. Det betyder dock inte att allt är gott och väl. Nu måste orsakerna till detta haveri utredas ordentligt. 

undefined
Sara Keisu Lund (S) är ordförande i Skellefteå kommuns samhällsbyggnadsnämnd.

Det märks att kommunen gärna lägger hela skulden på den tidigare entreprenören (Kauno Tiltai). Men man kan fråga sig varför de släppte fram dem om de inte höll måttet? Hade kommunen för dåliga rutiner i sitt upphandlingsarbete eller fanns det enstaka tjänstepersoner eller politiker som inte värderade underlagen rätt? Oavsett skäl finns det säkert saker att lära för att undvika liknande problem framöver.

Det blir orimligt att tänka sig att kommunen gjort allt rätt och att de sedan blivit stående med en oduglig entreprenör. Alla på kommunen kan inte ha haft otur. Rimligare är att det fanns varningstecken som hade gått att ta på större allvar. Det var ju så att Kauno Tiltai lade ett anbud som var förvånansvärt lågt. 

Tidigt kunde Norran rapportera att det fanns en osäkerhet kring Kauno Tiltais anbud och att kommunen därför behöll en stor säkerhetsmarginal i budgeten för brobygget. I underlaget till politikerna stod det att entreprenaden ”är riskfylld i och med sin komplexitet och den nu relativt offensiva ansatsen som antagits.”  

Lorents Burman (S) kommenterade detta till Norran (29/3 2021):

– Det var ju så att buden skilde sig mycket åt. Men bara för att anbudet är lägre än budget, väljer vi att inte sänka den. Men det kan eventuellt göras senare, i budgetarbetet, säger Lorents Burman (S) ordförande i kommunstyrelsen.

undefined
Per Boström (KD) och Alliansen anser att beslutet om att fortsätta brobygget är forcerat.

Oppositionen menar idag att det hade varit möjligt att förkasta anbudet eftersom det var oseriöst lågt, men att de fick för dålig insyn i hur den tidigare entreprenören motiverade sitt anbud. 

Oavsett vad som är rätt eller fel angående den tidigare anbudsrundan är det viktigt att kommunen nu inte gör sig för beroende av en ny entreprenör. I den kniviga sits som har skapats arbetar kommunen i nära samverkan med Skanska. Kristdemokraternas Per Boström menar att relationen mellan Skanska och kommunen skapar nya risker för projektet eftersom kommunen är för beroende av det bolaget.

Therese Bäckström Zidoli är funktionschef på Skellefteå kommun. Hon ifrågasätter farhågorna kring samarbetet med Skanska:

– Detta är ett samarbete där vi har full insyn i deras kostnader och kalkyler. Vi kan dessutom avbryta samarbetet om det inte fungerar säger hon.

Alliansens ledamöter ville inte fatta beslut i broärendet vid dagens nämndsmöte. De efterlyste istället en fördjupad ekonomisk och praktisk analys av olika alternativ. 

Per Boström (KD) kommenterade Alliansens ställningstagande:

– Beslutet som fattades idag är forcerat. Det behövs bättre underlag där möjliga besparingar undersöks grundligare.

undefined
Andreas Westerberg är politisk redaktör på Norran.

Nu är det upp till kommunfullmäktige att avgöra frågan. Jag anser att S & V borde ta detta misslyckande på större allvar och svara på hur liknande misslyckanden ska undvikas i framtiden. Utöver detta bör alla väljare dra öronen åt sig och inte ge förnyat förtroende åt politiker som slarvar bort såhär stora summor för kommunen.