Morömarodörerna är beviset – vi gubbar måste anstränga oss mer

TikTok-trenden att kasta matvaror i andras kundvagnar har spridit sig till Skellefteå.
 De som gör detta borde lägga av direkt, men gubbar som läser Norran kan också hjälpa till.
– Vi gubbar kanske kan göra något bättre än att trolla på nätet när ungdomarna ballar ur, skriver Andreas Westerberg.

ICA Supermarket Morön i Skellefteå har råkat ut för att ungdomar kastar matvaror i andras kundvagnar.

ICA Supermarket Morön i Skellefteå har råkat ut för att ungdomar kastar matvaror i andras kundvagnar.

Foto: Glenn Fahlgren

Ledare2025-04-25 15:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Innehållet i korthet

  • TikTok-trenden att kasta matvaror i andras kundvagnar har nått Skellefteå, vilket har lett till debatt om ungdomars beteende och vuxnas ansvar.
  • Andreas Westerberg uppmanar "gubbar" att engagera sig mer i ungdomars liv och hjälpa dem att förstå konsekvenserna av deras handlingar.
  • Westerberg föreslår att vuxna bör lyssna på ungdomar, hjälpa dem att förverkliga idéer och berömma dem när de gör bra saker.

"Hur kan killar som inte bryr sig om nånting bli gubbar som bryr sig om precis allt?" Det var med komisk träffsäkerhet som vår tjugoåriga dotter ställde den frågan när vi satt och pratade nyligen. Samtalet handlade om att det finns så många män i min ålder (och lite äldre) som trollar runt på nätet och har åsikter om precis allting. Jag uppfattar gubbens grundläggande budskap såhär: "regler ska följas", "det var bättre förr", "bensinen är för dyr" och "skärp er ungjävlar". 

Vi gubbar har såklart inte alltid fel, men det är något konstigt med att vårt tjat har så dålig effekt. Särskilt när man tänker på vad framtidens gubbar gör idag. 

undefined
Lyssna på ungdomar så fort vi får chansen och prata med dem om deras frågor. Det är ett av skribentens förslag till sig själv och alla andra gubbar.

Ja vad gör de? Spelar högt epa-dunk på A-torp om nätterna och springer runt på Moröhallen och slänger limpor i gamla tanters shoppingvagnar. Såklart vi blir galna - topplocket flyger så att säga.

Nu är det ju så att var och en får skämmas för sina egna dumheter. Därför kommer här ett kort meddelande till alla tonårspojkar. Du är inte rolig när du hånar folk på TikTok som bara vill handla. Är du tillräckligt smart för att installera appen på din telefon, då har du också tillräckligt förstånd för att förstå hur det känns för andra när du apar dig. Lägg av! 

Det är alltså inte gubbarnas fel när grabbarna gör bort sig. Men kanske kan vi lyckas rikta vårt engagemang på ett mer träffsäkert sätt och faktiskt göra skillnad istället för att bara bullra? När Norrans reporter besökte ICA Morön för att skriva om de som kastar varor i andras vagnar träffade han två pojkar som hade mycket klokt att säga:

– Jag har sett några klipp av det. Det låter först lite kul att göra, men det är dumt också. Det finns bättre saker man kan göra om man vill ha kul. Det hade kunnat hända att man gjort något liknande men man måste tänka lite också, sade Elvin Sundberg, 14 år.

– Det är onödigt och kostar pengar för butiken, man måste tänka på konsekvensen. Det blir inte kul när det tas upp med föräldrar eller skolan, sade Omar Hassan, 14 år. 

Pojkarna berättade också om att deras mammor brukar prata med dem om vad de kollar in på sociala medier.

Såklart är det anekdotiskt, men jag tror deras svar är en meningsfull temperaturmätare för var vi gubbar skulle kunna börja. Vi kan faktiskt också prata med våra ungdomar om vad de ser, upplever och känner. Det är inte bara mammorna som kan det. 

undefined
En glad gubbe. Andreas Westerberg är politisk redaktör på Norran.

Den stora fördelen med att vara gubbe är vi också varit grabbar. Vi vet precis hur det är. Och ibland minns vi också varför vi gjorde våra egna dumheter. Det var aldrig för att vi inte förstod. När vi säger "att vi inte visste bättre" så är det inte riktigt sant. Vi visste bättre, men struntade i det för en stund. Kanske är det därför vi blir så galna.

Men det finns alltså mycket som vi kan göra istället för att koka över och svära på internet. Här kommer tre förslag från mig för hur vi kan använda gubbkraften konstruktivt:

  • Lyssna på ungdomar så fort vi får chansen och prata med dem om deras frågor. Kanske är det våra egna barn, barnbarn eller grannens ungar. Alla växer och blir mer förståndiga av att en gubbe lyssnar på dem.
  • Hjälp ungdomar att förverkliga idéer. Vi vet såklart bäst, men det behöver vi inte säga hela tiden. Om vi visar att vi är redo att hjälpa till kommer vi också få frågor om råd när det behövs.
  • Tala gott om de som gör bra saker. När vi gubbar bli bättre på att berömma än på att klaga hjälper vi unga killar att förstå att deras handlingar har betydelse.