Italienska maktskiftet ett bakslag för EU

Det italienska regeringsskiftet försvårar en gemensam politik i EU.

Giorgia Meloni är dåliga nyheter för EU.

Giorgia Meloni är dåliga nyheter för EU.

Foto: Gregorio Borgia/AP Photo/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-09-28 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Med drygt 26 procent av rösterna blir Giorgia Meloni Italiens nya premiärminister. Tillsammans samlar högerkoalitionen – Italiens bröder, Lega och Forza Italia – 44 procent, vilket bedöms utgöra ett tillräckligt solitt underlag för att bilda regering.

Giorgia Melonis parti, Italiens bröder, har rötterna i Benito Mussolinis fascism, något som inte bara signalerar dåliga tider för Italien utan också kommer att innebära en förändrad maktbalans i EU.

Meloni är i nuläget ordförande för gruppen ”Europeiska konservativa och reformister i Europaparlamentet”, som samlar nationalister och EU-skeptiker, Sverigedemokraterna inkluderade.

Det är också utifrån en sådan grundideologi som man bäst kommer att kunna förstå Italien de närmaste åren.

Meloni har förvisso tagit kraftigt avstånd från Rysslands invasion av Ukraina, och till och med synts på bild med Ukrainas ambassadör i landet, men frågetecken har rests kring hur hennes position till Ryssland och Vladimir Putin kommer att ta sig uttryck vid makten.

Silvio Berlusconi, vars parti Forza Italia ingår i regeringsunderlaget, är för övrigt nära vän med Putin. Han har använt den ryska eufemismen ”specialoperation” för att beskriva kriget.

Med en regering bestående av Rysslandsvänner, och en betydligt mer ansträngd ekonomi än Sveriges, tycks risken uppenbar att landet kommer agera med undfallenhet mot Putin. Att upprätthålla sanktionerna och att fasa ut det europeiska olje- och gasberoendet från Ryssland lär inte underlättas av det italienska maktskiftet.

Men orosmolnen slutar inte där. EU:s förfaranden mot Polens och Ungerns brott mot unionens kärnvärden kommer även de att försvåras.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen markerade i fredags (23/9 2022) att unionen ”har verktyg” om den nya regeringen i Italien går i en auktoritär riktning. Frågan är bara till vilken nytta när ytterligare ett land kan adderas till listan över regeringar som kan vara benägna att lägga in veto mot åtgärder.

Polens premiärminster Mateusz Morawiecki, vars parti tillhör samma grupp i Europaparlamentet som Giorgia Melonis, var också snabb med att gratulera valvinsten.

Slutligen blir utsikterna att få till en europeisk migrationsöverenskommelse ännu mindre i och med maktskiftet. Invandringsmotstånd är en hjärtefråga för Italiens bröder. Det är knappast troligt att partiet kommer att vara öppen för att ta emot flyktingar fördelade genom EU:s mandat.

Genom valet i Italien blir förutsättningarna för en gemensam europeisk politik svårare än på länge, samtidigt som en sådan behövs mer än på mycket länge.