IS-domen en seger för rättssystemet

I en unik dom döms nu en av IS-kvinnorna för att ha erbjudit sin son som barnsoldat. Äntligen.

En kvinna har dömts för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, bland annat för att ha rekryterat sin 12-årige son till IS-soldat.

En kvinna har dömts för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, bland annat för att ha rekryterat sin 12-årige son till IS-soldat.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare2022-03-09 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

I veckan föll en unik dom i en svensk rättssal. En kvinna som 2013 tog med sina barn, bland annat sin 12-årige son, till ett IS-kontrollerat område i Syrien dömdes av Stockholms tingsrätt till sex års fängelse för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott. Tingsrätten menar att kvinnan medverkat till att rekrytera sitt eget barn som IS-soldat och att hon inte gjort något för att skydda honom från att utnyttjas av terrororganisationen, utan att det tvärtom var i enlighet med hennes övertygelse och avsikt.

12-åringen användes mellan 2013 och 2016, då han omkom, av terrororganisationen som barnsoldat. På bilder poserar pojken beväpnad bland IS-krigare och lemlästade kroppar. Ett av de andra barnen, en dotter, ska ha gifts bort vid 12 års ålder.

Under rättegången hävdade kvinnan, som var gift med en känd svensk islamistisk extremist, att hon blev lurad till Syrien av sin make, som omkom 2013. Tingsrätten gör dock bedömningen att eftersom hon i lika hög grad som sin man ingått den sektliknande jihadistiska rörelse som förespråkar väpnad kamp och sharia – och visste hur läget var i Syrien – rimligtvis förstod vad som skulle hända när hon tog med sig barnen dit. Hon gjorde heller ingen ansats att lämna IS-kalifatet förrän 2019, då extremisternas sista fäste Al-Baghouz fallit.

I en intervju med TT (DN 4/3) säger Jakob Hedenmo, rådman vid Stockholms tingsrätt: ”Man kan se att hon har haft en avsikt att ta sig in i Syrien och vistas där ända till slutet. Det här att hon lurats motsägs av hela den här utredningen. Hon har vetat vad hon gör och det är i linje med hennes övertygelse.”

Tingsrätten skriver i sin tur: ”Det får understrykas att NN själv valt att försätta sig och barnen i en utomordentligt farlig situation där hon, utifrån sin kännedom om läget i Syrien och relevanta islamistiska grupperingar måste ha varit medveten om att hon skulle sakna möjlighet att förhindra att sonen rekryterades och användes som barnsoldat. Den samhällsordning som gjorde att hon saknade inflytande var i enlighet med hennes religiösa övertygelse och med vad hon eftersträvade och vidtog åtgärder för att uppnå.”

Domen är den första av sitt slag i Sverige. Det finns bara en enda liknande dom från ett annat europeiskt land. Därför är det troligt att den kommer överklagas. Men trots det är det en seger för den svenska rättssystemet och för barns rätt till skydd i väpnade konflikter. Det är också en tydlig markering om att människor som tar med sina barn från Sverige för att låta dem användas av terrorister på annat håll i världen, inte kan återvända som om ingenting hänt och räkna med att slippa straff.

Det finns flera fall som rör IS-kvinnor som har likheter med det som nu avgjorts. Förhoppningsvis kommer rättssystemet även i sinom tid att hinna ikapp dem. I bästa fall leder dessutom en eventuell överklagan till att hovrätten går på åklagarens linje fullt ut och skärper straffet till åtta års fängelse. Det som den aktuella kvinnan och flera andra utsatt sina barn för är ren och skär grymhet. Det finns ingen anledning att låta sådana handlingar gå ostraffade.