Om man söker jobb inom skola och förskola är man enligt lag skyldig att visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Detta för att det är viktigt att kunna skydda barn och unga från människor som begått allvarliga brott och som kan orsaka skada. Att reglerna ser ut som de gör är fullt rimligt. Barn och unga är utsatta i verksamheter som utbildning och omsorg, där de är helt beroende av att vuxna är trygga och stabila.
Den som söker arbete inom hemtjänsten eller på särskilda boenden för äldre behöver däremot inte visa upp något registerutdrag. Arbetsgivaren kan fråga, vilket sällan görs, men den arbetssökande har rätt att neka. Detta trots att gamla och sjuka är minst lika sårbara och beroende av ärlighet och skötsamhet från dem som tar hand om dem, som barn är. Som så ofta i vårt samhälle placeras barn och unga högt upp på en piedestal medan äldres behov och utsatthet skyfflats under mattan.
En av konsekvenserna av att det inte görs ordentliga bakgrundskontroller på de som släpps in i våra äldres privata miljöer är att brotten mot äldre ökar. En aktuell rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att runt tio till femton procent av de över 60 år har varit utsatta för våld de senaste tolv månaderna. Dessutom blir bedrägerierna mot seniorer allt fler. Uppsala är bara en av de platser där en rad allvarliga fall uppmärksammats på senare tid. Ett sådant handlar om en 84-årig kvinna som blev våldtagen av en man i hemtjänsten (Aftonbladet 27/11).
Ett halvår innan övergreppet hade kvinnan kontaktat en chef för hemtjänsten och berättat om hur mannen blottat sig för henne, men utan att få någon egentlig respons. Mannen fick jobba kvar som om ingenting hade hänt. Det går inte att komma ifrån misstanken om att man från kommunernas håll ser mellan fingrarna med misskötsamhet (eller till och med sådant som skulle kunna vara brott) eftersom det är sådan brist på hemtjänstpersonal och svårt att fylla alla schemarader. Hade det funnits samma anställningskrav som för arbete med unga, hade risken för att sexualbrottslingar och andra otäckingar återfinns i hemtjänsten varit betydligt mindre.
Nu kan det äntligen bli ändring. I början av november överlämnades en utredning till regeringen om utökade möjligheter för kommunerna att genomföra registerkontroller. Utredaren föreslår att man öppnar för kontroller av belastnings- och misstankeregister av dem som ska arbeta med äldre eller personer med funktionsnedsättning. Det innefattar såväl anställningar inom hemtjänsten och personlig assistans som på särskilda boenden. Lagändringen bör enligt förslaget införas sommaren 2025.
I dagsläget är förslagen ute på remiss. Förhoppningsvis ställer sig instanserna positiva till att skydda äldre och funktionshindrade på samma sätt som man gör med barn och unga. Även om det i många fall är en tveksam utveckling att arbetsgivare i allt högre grad kontrollerar arbetssökande såväl som anställda, finns det områden där det är mer än väl befogat. Som det här.
Ingen som är gammal och sjuk ska behöva oroa sig för att det är en dömd sex- eller våldsbrottsling man släpper in i sitt hem och som ska hjälpa en med såromläggning, dammsugning och toalettbesök.