I en röd liten stuga ner vid sjön vill allt fler bo

MÄnga partier talar om vikten av en levande landsbygd. Men om det ska bli verklighet behövs konkret politik.

Den symboliska röda stugan med vita knutar lockar allt fler att flytta frÄn storstaden.

Den symboliska röda stugan med vita knutar lockar allt fler att flytta frÄn storstaden.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ledare2021-02-27 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En röd stuga med vita knutar.

NÀra till naturen och gÀrna med vatten inom synhÄll.

Det Àr det som allt fler lÀngtar efter. SjÀlvklart bildligt.

Ny statistik frÄn Statistiska CentralbyrÄn (SCB) visar att utflyttningen frÄn storstÀderna ökar. Det ger mindre stÀder, mindre samhÀllen och landsbygden möjlighet att utvecklas. Men utmaningarna finns kvar.

Under 1800-talet började Sverige förvandlas frÄn ett jordbrukssamhÀlle till ett industrisamhÀlle. MÀnniskor flyttade frÄn landsbygden till stÀderna. FrÄn jordbruk till industrier och trÄngboddhet. 1850 bodde cirka tio procent av Sveriges befolkning i stÀder och 90 procent pÄ landsbygden. I dag Àr siffrorna de omvÀnda.

Statistik kan vara obeskrivligt trÄkig. Men ocksÄ obeskrivligt spÀnnande.

Det blir den nÀr nÄgonting hÄller pÄ att hÀnda.

SCB:s Ärliga rapport över befolkningsutvecklingen i Sverige var inte bara glÀdjande lÀsning för SkellefteÄ. Den var ocksÄ en indikation pÄ att nÄgonting hÄller pÄ att hÀnda. Utflyttningen frÄn storstÀderna ökar.

Varför?

PÄ den frÄgan finns det inte bara ett svar, det finns mÄnga.

GrundlÀggande finns det en lÀngtan till landet. Till nÄgonting annat Àn storstÀdernas problem pÄ bostadsmarknaden, bilköer och trÀngsel i kollektivtrafiken. Storstadens stress.

I klimatförÀndringarnas spÄr har miljöintresset ocksÄ ökat. En bÀttre uppvÀxtmiljö för barnen lockar. Det gör ocksÄ nÀrheten till naturen och kanske Àven möjligheten att odla sjÀlv.

Är det starten pĂ„ en nya grön vĂ„g vi ser?

Kjell Hansen Ă€r docent i etnologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. I en intervju med webbtidningen Dagens Arena sĂ€ger han: ”Den förra gröna vĂ„gen pĂ„ 70-talet var mer politisk, det var en proteströrelse. Den hĂ€r gröna vĂ„gen Ă€r snarare en livsstilsrörelse dĂ€r mĂ€nniskor flyttar av personliga skĂ€l men de yttrar sig pĂ„ ungefĂ€r samma vis.”

Det Àr mycket troligt att den coronapandemi som vi befinner oss i ocksÄ spelar roll. Den har fÄtt mÄnga att tÀnka till, att omvÀrdera vad som Àr viktigt hÀr i livet. Vi har blivit tvingade att börja leva pÄ ett annat sÀtt.

MÄnga har fÄtt mersmak pÄ hemarbete. 60 procent av arbetstiden sker pÄ distans. Det Àr en ökning med 400 procent jÀmfört med i januari 2020, före coronapandemin.

Det visar en undersökning frÄn Kantar Sifo, gjord pÄ uppdrag av Tele2, som DI Digital AffÀrer hÀnvisar till.

I detta konstaterande ligger nÄgot av en vattendelare. Ska landsbygden ha en chans att inte bara leva, utan ocksÄ utvecklas, lÄngsiktigt och hÄllbart, Àr ett vÀlfungerande Internet med hög kapacitet ett mÄste.

Och dÄ handlar det inte bara om vÄr nya digitala livsstil och möjligheterna att jobba hemifrÄn. Det handlar i minst lika hög grad om företag. HÀr mÄste staten ta sitt ansvar.

Inom andra omrÄden Àr det upp till regioner och kommuner ta sitt. Byalagen behöver mobilisera.

Livet pÄ landet Àr fortfarande svajigt. VÀgar som inte plogas pÄ vintern, som förvandlas till lerdiken pÄ vÄren. Skolor som stÀngs, busslinjer som dras in. Bensinstationer och affÀrer slÄr igen. Kommunal service försvinner.

För 40 Är sedan var den gröna vÄgen politisk. Den hÀr gÄngen handlar det om livsstil. Oavsett varför fler flyttar ut pÄ landet Àr det en utveckling som mÄste vÀlkomnas.

Bilder och förestĂ€llningar styr urvalet av fakta. IdĂ©n om en stark befolkningskoncentration, om att allt utanför ”stĂ€derna” Ă€r landsbygd fĂ„r konsekvenser – negativa sĂ„dana.

MÄnga partier talar om vikten av en levande landsbygd. Men om det ska bli verklighet behövs konkret politik.

Nu nÀr utflyttningen frÄn storstÀderna ökar finns chansen att föreslÄ kreativa konkreta idéer för landsbygdens utveckling.