I bakgrunden vajar allt färre röda fanor

Facken är knappast frånvarande på S-kongressen. Men de verkar stå i hallen med jackorna på.

Statsminister Stefan Löfven (S) öppnade S-kongressen där Magdalena Andersson ska väljas till partiledare.

Statsminister Stefan Löfven (S) öppnade S-kongressen där Magdalena Andersson ska väljas till partiledare.

Foto: Adam Ihse/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-11-05 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Fonden på scenen var rejält röd när statsminister Stefan Löfven officiellt öppnade Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

Av naturliga skäl har diskussionen inför kongressen handlat om valet av finansminister Magdalena Andersson till partiledare, och om det ska bli en – internt efterlängtad – vänstersväng.

Vart socialdemokratin ska ta vägen är en intressant fråga. Men den påverkas inte bara av vem som väljs till partiledare.

För ett par veckor sedan skrev tidningen Arbetet (26/10 2021) om hur LO-förbundens direkta ekonomiska stöd till Socialdemokraterna minskat från tio till två miljoner kronor på tio år.

Visst, LO centralt ger fortfarande pengar till partiet och Kommunals ordförande Tobias Baudin är föreslagen som ny partisekreterare.

Facken är knappast frånvarande på S-kongressen. Men de verkar stå i hallen med jackorna på.

”Det kändes omodernt att ge pengar till ett politiskt parti. Det är en del av Kommunals förändringsresa, att bli en modern fackförening”, säger Kommunals valledare Katarina Berggren till Arbetet om de avskaffade valbidragen.

Byggnads kommer under den kommande valrörelsen inte att uppmana sina medlemmar att rösta på ett visst parti.

En logisk konsekvens av valresultaten; allt färre arbetare plockar upp en S-valsedel.

I valet 2018 röstade en knapp tredjedel av arbetarväljarna på Socialdemokraterna. 26 procent röstade samtidigt på Sverigedemokraterna. Därtill finns fackens ilska över januariavtalets mer liberala inslag.

Den facklig-politiska samverkan mellan LO och Socialdemokraterna har alltid varit mer eller mindre moraliskt tvivelaktig – mer på den tiden tvångsanslutning var verklighet – men också en enorm maktfaktor.

LO har genom den i princip kunnat monopolisera sin ställning och i förening med arbetsgivarsidan format den svenska modellen.

Det har funnits perioder av oenighet och strid med Socialdemokraterna, exempelvis under 1990-talets krisår, men samarbetet har klarat sig igenom det.

Blir det så den här gången?

När allt fler socialdemokrater inspireras av den danska S-märkta statsministern Mette Frederiksen är det kanske värt att påminna om att LO:s danska motsvarighet kapat de formella banden till Socialdemokraterna.

När Magdalena Andersson väljs till partiordförande är det allt färre röda fanor som vajar.