Homofobin måste motas från grunden

Kampen är inte över. Fortfarande finns det alltför många människor som inte accepterar allas rätt att älska vem man vill.

Chockade människor lämnade blommor utanför gaybaren i Oslo där två människor dödades och ett stort antal skadades.

Chockade människor lämnade blommor utanför gaybaren i Oslo där två människor dödades och ett stort antal skadades.

Foto: Martin Solhaug Standal/NTB/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-06-28 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Bara timmar innan pridefirandet skulle inledas drabbades Oslo av ett fasansfullt dåd.

Två människor dödades och ett stort antal skadades vid en attack mot en gaybar i den norska huvudstaden.

Av allt att döma rör det sig om ett islamistiskt terrorbrott. Den misstänkte gärningsmannen har rört sig i extremistkretsar.

Det är ibland lätt att glömma att det i vårt moderna, liberala och sekulariserade samhälle – i Sverige såväl som i Norge – finns öar av misstänksamhet, förakt och hat mot människor som bryter mot den heterosexuella normen.

Hos en majoritet av befolkningen uppfattas det knappast längre som annorlunda att leva i ett samkönat förhållande, eller att ha en regnbågsfamilj. Att en del män gifter sig med män och att barn lika gärna kan ha två mammor har för de flesta blivit självklarheter.

Men inte för alla. Det är det bra att påminna sig om.

Homosexuellas rättigheter är dessutom relativt nyvunna segrar. Först 1944 blev det lagligt att vara gay. Fram till 1979 sågs det som en sjukdom. Inte förrän 1995 blev det möjligt att registrera partnerskap och först 2009 blev äktenskapslagstiftningen könsneutral.

Parallellt med att länder som Sverige och Norge blivit öppnare och mer tillåtande för människors olikheter och livsval har vi haft en invandring från länder där homosexualitet fortfarande ses som en dödssynd.

Och människor förändras inte över en natt för att de en passerar gräns.

I de islamistiska kretsar som vädrat morgonluft på senare tid är dessutom gayrörelsen ofta det yttersta beviset på västvärldens moraliska förfall och ogudaktighet. Därför är det inte särskilt förvånande att Brottsförebyggande rådet, Brå, rapporterar om att hatbrott med homofobiska motiv ökar, eller att attacker som den i Oslo sker.

Om inte situationen ska förvärras ytterligare måste samhället motarbeta homofobin och hatet från flera flanker.

Alla barn måste tidigt få lära sig att det finns olika sätt att leva och att individens val alltid måste respekteras. Unga som uttrycker sig homofobiskt måste omedelbart bemötas av vuxenvärlden. Vi får aldrig acceptera att hatet tillåts växa i mörka hörn.

Straffen för terrorbrott och religiösa extremister som ger sig på HBTQ-samhället måste dessutom vara hårda.

Vi har kommit alltför långt för att tillåta att mörkermän med medeltidsvärderingar tar ifrån homosexuella människor de fri- och rättigheter gayrörelsen slitit hårt för att uppnå.