Det är återigen dags att utnämna årets värsta skatteslöseri. Om det inte var så sorgligt att det är pengar vi gemensamt slitit ihop som kastas i sjön, hade man kunnat skratta åt vätgasdagis och hokus-pokusvatten. En inspirationsresa till Alicante inspirerade några politiker i Halmstad att bygga en pool för 12 miljoner. På ett äldreboende inriktat mot palliativ vård, varför poolen bara använts en gång – av Philip Syrén i rollen som Slöseriombudsmannen.
Det är en av de möjliga vinnarna i Skattebetalarnas förenings årliga tävling för att kora det gångna årets värsta skatteslöseri. Röstningen ligger öppen uppe på föreningens hemsida, där den som vill fördjupa sig i och förfasas över hur skattepengar förslösats kan läsa om alla nomineringar. Som Slöso själv så väl sammanfattar det i Tidningen Näringslivet: "Listan innehåller en bred palett av ekonomiskt svagsinne."
Förutom poolhistorien kan ett vätgasdagis i Mariestad kamma hem vinsten. Vad är ett vätgasdagis? Konceptet är världsunikt, och lär så förbi, för varför någon skulle vilja ta efter går inte att tänka sig. Förskolan i fråga blev 36 miljoner kronor dyrare att bygga och kostar 800 000 kronor mer i årliga driftkostnader än en vanlig förskola, på grund av en energilösning som inte fungerar och dessutom kräver rigorös säkerhet. Vätgas är, som bekant, mycket explosivt. Ordförande för kommunstyrelsen i Mariestad gläds visserligen åt hur uppmärksammat projektet blivit – marknadsföring som inte värderas i pengar, tydligen – men det är tveksamt att invånarna som betalat för publiciteten är lika nöjda.
Andra anmärkningsvärda slöserier som kan kamma hem det motsatsen till ärofyllda priset är bland annat kommuner som lagt pengar på så kallat städvatten (till exempel Kristianstad, Laxå och Hallstahammar), Västlänkens kulturbudget som hittills blivit 180 procent dyrare än planerat bland annat på grund av en rosa sten för 26 miljoner, en granplanta för 7,9 miljoner klonad från världens äldsta träd Old Tjikko som Region Skåne köpte för att pryda Malmö sjukhus och som trots en specialanpassad miljö redan börjat vissna, eller att pengar som skulle gå till att bekämpa gängkriminalitet i Botkyrka gick till allt möjligt annat – som julgransbelysning i Fittja, en aldrig använd PR-kampanj, och en studieresa om breakdance till New York.
Tävlingen visar på den mångfald av sätt som skattepengar kan slösas bort. Genom att kostnader för byggen och projekt skenar, som Stockholms uppfräschning av avloppen som beräknades kosta 6 miljoner kronor men nu är uppe i nästan det fyrdubbla samtidigt som projektet är tio år försenat.
Pengarna kan även betalas ut till helt fel personer som gör helt fel saker för dem, bidrag har gått till extremism och pengar har betalats ut för bluffakturor, en guldgruva för gängkriminella som kan tjäna pengar på tjänster som aldrig existerat. Bistånd har försvunnit i korruption, som uppdagades när svensk ambassadpersonal i Kongo-Kinshasa åkte för att besöka en organisation som mottagit pengar bara för att hitta ett tomt spökkontor.
Röstningen är öppen, må värsta slöseri vinna. Men i slutändan är det som spelar roll inte främst vilket slöseri som vinner – utan att skattebetalarna som stått för pengarna står som förlorare.