Här är bankerna som satsar på en cirkulär ekonomi

Sport-, fritids- och kulturprylar kan snabbt tömma en plånbok. Den som vill prova på ett nytt instrument kanske inte vill eller kan investera i en violin, en gitarr eller en fagott.

Fritidsbanken samlar in saker som inte längre används och lånar ut dem gratis i upp till två veckor.

Fritidsbanken samlar in saker som inte längre används och lånar ut dem gratis i upp till två veckor.

Foto: Erik Mårtensson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2022-05-25 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har funnits en fritidsbank i Skellefteå.

Men den fungerade inte som det var tänkt och lades ner 2019.

Nu är det dags för ett nytt försök. I höst öppnar inte bara en fritidsbank, utan också en kulturbank i Skellefteå. De båda ”bankerna” fungerar ungefär som ett bibliotek. Ung som gammal kan kostnadsfritt låna sport-, fritids- och kulturprylar under en begränsad tid.

Två bra initiativ.

Alla ska ha möjlighet till en rolig och aktiv fritid. Men alla har inte den möjligheten.

Sport-, fritids- och kulturprylar kan snabbt tömma en plånbok. Den som vill prova på en ny idrott kanske inte vill eller kan investera i cyklar, fotbollsskor och skridskor. Den som vill prova på ett nytt instrument kanske inte vill eller kan investera i en violin, en gitarr eller en fagott.

Det gäller inte minst barn, unga och vuxna från socialt och ekonomiskt utsatta familjer.

Många unga rör sig för lite, äter onyttigt och ägnar en för stor del av sin tid till att titta på skärmar i ställer för att röra på sig. På sikt riskerar ungas mindre hälsosamma liv och leverne att utvecklas till ett stort folkhälsoproblem.

FN:s världshälsoorganisation WHO har å sin sida engagerat sig i forskningen om kulturens hälsoeffekter. En stor sammanställningen av forskningsresultat visar att musik, dans och andra kulturella aktiviteter har mätbara, positiva effekter på människors hälsa.

Det är många som vill ta åt sig äran av initiativet. Liberalernas Christina Soldan och Roland Löfmark har skrivit en motion i ämnet. Svaret från fritidsnämndens majoritet blev i princip: Ni är för sent ute, vi har redan tillsatt en utredning.

Oavsett vem som ska äras och prisas för fritidsbanken och kulturbanken är det bra att de båda ”bankerna” blir verklighet.

Men det handlar inte bara om att gamla och nya invånare ska få möjlighet att prova på Skellefteås sport-, fritids- och kulturliv eller om den ack så viktiga folkhälsoaspekten. Det handlar också om återbruk av sport-, fritids- och kulturprylar. Eller en cirkulär ekonomi som det brukar heta. Att bättre utnyttja redan utvunna resurser.

Det kan handla om lån av allt från skidor, bollar av olika slag och fiskespön till mindre instrument, notställ och penslar. Utrustning som inte längre är aktuell, eller som barnen vuxit ur, och som bara ligger och skräpar i garaget.

Skellefteå kommun befinner sig mitt i en osannolik utvecklingsfas. Då är det lätt att glömma det lilla i det stora. Glömma att alla inte har samma ekonomiska och sociala förutsättningar. Så oavsett vem som äras bör är det här en välkommen satsning.