Biden gjorde helt rätt – men i senaste laget

I det läge som uppstått var det både klokt och osjälviskt av president Joe Biden att backa från omval. Förhoppningsvis kan det amerikanska valet nu fokuseras på annat än demensanklagelser.

Kandidat. Troligtvis blir vicepresident Kamala Harris demokraternas presidentkandidat när nu Joe Biden hoppat av.

Kandidat. Troligtvis blir vicepresident Kamala Harris demokraternas presidentkandidat när nu Joe Biden hoppat av.

Foto: Alex Brandon

Ledare2024-07-22 11:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Så kom det till slut. Beskedet om att Joe Biden hoppar av presidentvalskampanjen i USA. För bara några veckor sedan lät det annorlunda, bara Gud fader själv skulle kunna få honom att avstå från att ställa upp för omval. Men de många kraven, och kanske framförallt vädjan, från ledande demokrater om att backa från att ställa upp mot Trump fick till slut den demokratiske presidenten att ta sitt förnuft till fånga. Bland annat har flera demokratiska ledamöter i representanthuset och tre senatorer uppmanat honom att tänka om.

Beslutet kom i senaste laget. Men bättre sent än aldrig. Hade Joe Biden vägrat att stiga åt sidan skulle de kommande månaderna fram till valet huvudsakligen handlat om hans ålder och inte om den politik demokraterna avser driva. Varje ord, steg och debatt hade detaljgranskats av motståndarna med syfte att “avslöja” att Biden i själva verket lider av en demenssjukdom. Det gör han naturligtvis inte. Däremot är han utan tvekan påverkad av sin ålder. Som 81-åring är man ingen ungdom och att kognitiva förmågor påverkas är inget märkligt. Därför är det också rimligt att människor med tunga politiska uppdrag vid den åldern tar ett steg tillbaka och lämnar plats för (något) yngre förmågor.

Donald Trump är för övrigt inte särskilt mycket yngre. Han har nyligen fyllt 78. Att Trump skulle vara så klok att han likt Biden sätter sitt land och sina väljare före de privata maktambitionerna skulle dock aldrig hända. Det som nu skett visar kanske tydligare än någonsin hur stora skillnaderna är mellan en seriös politiker som Biden och en galen populist som Trump. Den senare hade inte ens vett att visa respekt för presidentens beslut utan skrev bittert på den sociala plattform han använder att: ”Ohederliga Joe Biden var inte kvalificerad att kandidera som president, och är definitivt inte kvalificerad att tjänstgöra – och det var han aldrig”.

Nu blir det av allt att döma vicepresidenten Kamala Harris som kommer att vara demokraternas presidentkandidat. En rad tunga demokrater har redan uttryckt sitt stöd för henne. Harris har tidvis fått mycket kritik men ingen kan påstå att hon inte är en erfaren och kunnig politiker. Förhoppningsvis lyckas hon besegra Trump i november och därtill ge den amerikanska demokratin en chans att överleva.