Grattis Tiktok! Vad annars ska man säga om företaget Metas beslut att begränsa ungas användning av deras app Instagram? De allt färre barn- och unga som använder Instagram, vilket ursprungligen var en app för att publicera foton men idag används för att dela allt ifrån meddelanden till “händelser” och korta filmer, kommer till följd av restriktionerna sannolikt att bli ännu färre. Vilket kan ses som problematiskt.
Bland de förändringar som är att vänta är att Instagramkonton för användare under 18 år ska göras privata, vilket innebär att endast följare som godkänts av en kontoinnehavare kan se deras inlägg. Meta planerar också att stoppa meddelanden till minderåriga mellan klockan 22.00 och 07.00 för att främja goda sömnvanor hos barn. Dessutom avser Instagram att introducera ett antal övervakningsverktyg för vuxna, bland annat en funktion som låter föräldrar se vilka konton som deras tonåring nyligen kommunicerat med.
Enligt Adam Mosseri, vd för instagram, vill man med de nya funktionerna möta föräldrars oro över att deras barn har olämpliga kontakter, ser på olämpligt innehåll och tillbringar för mycket tid framför skärmar.
Meta och Instagram kan säkert plocka en och annan varumärkeshöjande godhetspoäng hos sin primära målgrupp millennials och äldre på omgörningen. Tyvärr tenderar nyheterna samtidigt att göra alla föräldrar som försöker skydda sina barn en björntjänst. Redan i dag väljer unga appar som Tiktok och Snapchat före Instagram. Appar som är betydligt svårare för föräldrar att hålla koll på och hänga med i. Metas plattform Facebook ses generellt av ungdomar som oerhört mossig. På Instagram finns det fortfarande en del unga som publicerar så kallade händelser och messar varandra och tack vare det kan föräldrar både hålla uppsikt och möta sina barn i ansiktshöjd där. Blir Instagram någon sorts övervakningsapp är det slut med det, och en avgrund lär öppna sig mellan de sociala medier som används av barn och de som används av deras föräldrar.
I grund och botten är det de vuxna i varje barns liv som har ansvar för att sätta gränser. Föräldrar, lärare och andra som styr över barnets bästa, som måste lyfta bort skärmarna och hålla en öppen dialog om de faror som finns på nätet. Detta utan att kränka tonåringars integritet genom att punktmarkera vem de chattar med privat. Att techföretag som Meta, vilka ungdomarna lätt överlistar om de skulle vilja, leker mamma och pappa kommer bara gynna konkurrenterna. Så ja, Grattis Tiktok!