Första dagen på nya jobbet gick inte helt enligt plan

Statsministern säger sig ha ett orubbat förtroende för ”sina” ministrar. Frågan är om väljarna har samma förlåtande inställning.

Sveriges nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) tycks ha dålig koll på både kärnkraften och sin egen ekonomi.

Sveriges nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) tycks ha dålig koll på både kärnkraften och sin egen ekonomi.

Foto: Sören Andersson/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-12-06 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagar som dessa letas det skelett.

Sådana som företrädesvis hittas i garderober.

Sveriges nya landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) testade kokain när hon på 1980-talet jobbade i krogbranschen i Stockholm.

Sveriges nya bostadsminister Johan Danielsson (S) körde rattfull i 18-årsåldern och blev av med körkortet.

Sveriges nya energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) tog emot 2 000 kronor svart för ett dj-jobb för 30 år sedan.

Det har de berättat för Aftonbladet och Expressen.

Låt oss vara tydliga: Det är korkat att ta emot svarta pengar, även om det ”bara” handlar om några tusenlappar. Det är urbota dumt att testa kokain och köra rattfull. Olagligt är det också.

Samtidigt är det, vad vi vet, isolerade händelser som ligger åtskilliga decennier bakåt i tiden. Ungdomsförsyndelser.

Är det en oförvitlig lista med ministrar som efterfrågas lär socialdemokraterna inte räcka till.

För handen på hjärtat: det finns förmodligen ingen i vårt land vars garderob är helt skelettfri.

Den här typen av granskningar tillhör den populistiska sfären. Lätta att ta åt sig av, lätta att fördöma. Det media borde granska och bevaka är hur ministrarna lyckas med sitt uppdrag, vilka förutsättningar de har för att lyckas.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har åtskilliga gånger sagt att han vill ”knäcka gängen”. Det har han långtifrån gjort.

Anders Ygeman (S) lämnade regeringen efter it-skandalen i Transportstyrelsen. Kom tillbaka. I Magdalena Anderssons regering som integrations- och migrationsminister.

Visst är det så att misslyckanden i uppdraget är allvarligare än ungdomsförsyndelser. Om än även de ska fördömas.

I den regering som Magdalena Andersson presenterade väckte utnämningen av Annika Strandhäll (S) till ny klimat- och miljöminister en hel del förvåning.

Som inte blev mindre av att hon i en intervju i SVT Aktuellt (30/11 2021) inte hade koll på hur många kärnkraftsreaktorer Sverige stängt, och hur många som fortfarande är i drift. Rätt svar: Sex av tolv reaktorer har avvecklats, inte att två stängts och tre är i drift.

Det är samma minister som i närtid ska ansvara för besluten kring slutförvaret av använt kärnbränsle.

Men ansvaret för blundern faller inte bara tungt på Annika Strandhäll själv utan också på Socialdemokraterna som parti.

Att inte ha koll på vad landets nya energiminister vet och inte vet om kärnkraften, innan som ska intervjuas i tv, visar på ett parti med bristande omsorg om sina politiker och statsråd.

Förtroendet för Annika Strandhäll som minister blev inte bättre av avslöjandet att hon har dålig kontroll över sin privatekonomi.

Det är inte olagligt att hamna hos Kronofogden. Det är inte olagligt att ha dålig koll på sin ekonomi heller.

Däremot är det pinsamt med en minister som inte har koll på densamma.

Det handlar nämligen inte om två ärenden hos Kronofogden och inga betalningsanmärkningar. Sedan 2018 har Annika Strandhäll fått nio betalningsförelägganden och flera betalningsanmärkningar (Expressen 1/12 2021).

Om Annika Strandhäll närde en from förhoppning om att jagande journalister inte skulle uppdaga hela sanningen, eller att hon efter en familjetragedi – självfallet en förmildrande omständighet – helt enkelt hade glömt är inte lätt att veta.

Vad som däremot är lätt att veta är att garderoberna med skelett formerat kö i Magdalena Anderssons nya regering. Statsministern säger sig ha ett orubbat förtroende för ”sina” ministrar. Frågan är om väljarna har samma förlåtande inställning.