Fler arbetslösa måste flytta norrut, där jobben finns

Ska den norrländska arbetsmarknadens behov tillgodoses behövs det stora satsningar på omskolning, på att få arbetslösa att byta karriär, börja studera för att göra sig anställningsbara.

Regeringen med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i spetsen vill få arbetslösa att söka jobb i Norrland.

Regeringen med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i spetsen vill få arbetslösa att söka jobb i Norrland.

Foto: Robin Ek/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-09-27 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politikerna verkar inte vara överens om speciellt mycket nuförtiden.

Konfliktytorna har blivit fler, debattklimatet har hårdnat.

Men det finns en sak som de är rörande överens om: kan du så ska du bidra till statens väl och ve.

Denna devis kan ta sig många olika uttryck.

När den moderatledda regeringen införde ett femte jobbskatteavdrag 2011 sa dåvarande finansminister Anders Borg (M): ”Det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa.”

Och sänkte skatten på arbete och höjde den på alkohol och tobak.

En variant på ”alla som kan jobba ska jobba” är arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) utspel i Ekots Lördagsintervju: Regeringen vill öka pressen på arbetslösa att söka jobb i Norrland där många av de nya jobben skapas.

Ett exempel är Skellefteå där Northvolt behöver anställa 3 000 personer fram till 2025. Tillsammans med alla andra satsningar betyder det tiotusentals nya jobb i Norrland de kommande åren. Allt enligt regeringens beräkningar.

Visst låter det bra. Att kunna vända flyttströmmarna från att gå från norr till söder till att gå från söder till norr. Det är här arbetskraften behövs. Inte bara till fabrikerna utan också till kommunal och regional service: skola, vård, omsorg, Infrastruktur och bostadsbyggande.

Visst låter rätt tänkt? Problemet är bara att när goda tankar ska omvandlas till handling brukar det uppstå problem. Så även här. Det uppenbara dilemmat stavas kompetens. Rätt kvinna (man eller) med rätt utbildning på rätt plats.

Det går att tolka kommunalrådet Lorents Burmans (S) budgetpresentation på olika sätt. Men att han är bekymrad för kompetensförsörjningen, både till privata företag och till offentlig sektor, råder det ingen som helst tvivel om.

Man bör också de arbetsmarknadsministerns utspel som ett sätt att börja tackla den svenska långtidsarbetslösheten, som i dag är historisk hög. 190 000 har varit utan jobb i ett år eller med.

Och det finns en bakomliggande orsak till det. Fel eller brist på kompetens.

Det är bra att regeringen agerar, det är bra att regeringen tänker på Norrland, det är bra att regeringen vill sätta in åtgärder för att få arbetslösa att söka jobb i Norrland. Hur reglerna ska skärpas är ännu oklart.

Men en sak är i varje fall klar: Ska den framtida norrländska arbetsmarknadens – både offentlig och privat – behov tillgodoses behövs det stora satsningar på omskolning, på att få arbetslösa att byta karriär, börja studera för att göra sig anställningsbara.

Inte bara på fabrikerna utan också inom till exempel vården, skolan och omsorgen.