Fler än ukrainare på flykt behöver svensk hjälp

I skuggan av flyktingströmmen från Ukraina har antalet asylsökande från Ryssland stigit. Antalet är nu tio gånger högre än under samma period föregående år.

Den politiska situationen i Vladimir Putins Ryssland har tvingat allt fler regimkritiker att lämna landet.

Den politiska situationen i Vladimir Putins Ryssland har tvingat allt fler regimkritiker att lämna landet.

Foto: Mikhail Tereshchenko/Sputnik/Kremlin Pool Photo/AP Photo/TT Telegrambyrån

Ledare2022-04-28 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till en omfattande flyktingkris.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR befinner sig fem miljoner ukrainare på flykt. Hittills är kanske bäst att säga. För enligt UNHCR kan antalet öka med ytterligare tre miljoner.

Men det är inte bara ukrainare som flyr Vladimir Putins auktoritära styre.

Det gör även ryssar: krigsmotståndare, oppositionella politiker, aktivister och regimkritiker.

Närmare 13 000 ryska medborgare har tagit sin tillflykt till Israel, 30 000 till Georgien. Förmodligen vill många fler fly, lämna Ryssland bakom sig, men hindras av att det i många länder är svårt för ryska medborgare att få uppehållstillstånd.

Många svenskar har ännu en gång öppnat sitt hjärta. Det finns de som tagit emot ukrainska flyktingar i sina hem. Andra har skänkt kläder, skor och pengar. Det har arrangerats stödgalor och demonstrationer. Den ukrainska flaggan syns i allehanda sammanhang.

Ukrainarnas situation är hemsk. Nio av tio av de som flyr är kvinnor och barn. Män mellan 18 och 60 måste stanna i Ukraina för att kunna kallas in till militärtjänst. De tårar som fällts och kommer att fällas i avskedets stund är oräkneliga.

I skuggan av flyktingströmmen från Ukraina har antalet asylsökande från Ryssland stigit, om än till betydligt lägre nivåer. Ryska medborgare är för tillfället den näst största gruppen skyddssökande.

Vilket är fullt förståeligt. Det har successivt blivit allt svårare för ryska regimkritiker att verka i landet. Deras situation har gått från svår till omöjlig. Listan över ryska oppositionella som råkat ut för attentat var lång redan innan aktivisten Aleksej Navalnyj drabbades.

Lev Trotskij fick en ishacka i huvudet, journalisten Anna Politkovskaja sköts till döds i hissen i sitt hyreshus i Moskva och politikern Boris Nemtsov sköts ihjäl en kall februaridag 2015 i Moskva. Bara för att nämna några. Listan är lång. Det är en förskräcklig läsning.

De som varit kritiska mot den ryska regimen, modiga oppositionella som kritiserat invasionen och det auktoritära styret, har länge tvekat om de ska stanna eller fly till länder där de fritt kan uttrycka sin åsikt.

Experter har kallat den rådande situationen för ”den största politiska emigrationen sedan sovjettiden”. Det var förra året. Sedan dess har det bara blivit värre. Det säger mycket om dagens Ryssland.

Två månader har passerat sedan Ryssland med en fullskalig invasion trappade upp kriget i Ukraina.

Ukrainare är på flykt. Regimkritiska ryssar likaså. Nu måste Sverige ta ett större ansvar för att hjälpa de ryssar som flyr Putin och hans auktoritära styre.