Extra viktigt att pengarna går till rätt saker

825 miljoner kronor ska satsas på Skellefteå lasarettet till 2026. Det talas om ljus i tunneln, om proppen ur. Samma känsla av att allting är frid och fröjd tycks ha infunnit sig igen.

Det är i tider som dessa, när coronapandemin obarmhärtigt avslöjat vårdens och omsorgens alla fel och brister, som det är extra viktigt att regionens pengar går till rätt saker.

Det är i tider som dessa, när coronapandemin obarmhärtigt avslöjat vårdens och omsorgens alla fel och brister, som det är extra viktigt att regionens pengar går till rätt saker.

Foto: Jack Mikrut/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-11-16 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland undrar man: Vart tar pengarna vägen?

De 11 kronorna och 35 örena som försvinner till Region Västerbotten från varje hundralapp du tjänar.

Ett svar är: Till hälso- och sjukvård och regional utveckling.

Ett annat svar är: Till en mindre drös informatörer och tjänstemän.

För att inte glömma dagarna på femstjärniga Grand Hôtel i Stockholm, kontoret i Bryssel och Almedalsveckan …

Regionens beslutsfattare kan säkerligen tänkas ha haft viss nytta av excesserna. Men till vilket pris?

Det går det att fundera på. Inte minst nu när sjukvården går på knäna. Stressen ökar hos personalen. Händerna är för få, lokalerna omoderna, utslitna. Det finns de som ger upp, som inte orkar med längre, som slutar. Vilket i sin tur påverkar en redan knepig arbetsmiljö.

Det är i tider som dessa, när coronapandemin obarmhärtigt avslöjat vårdens och omsorgens alla fel och brister, som det är extra viktigt att pengarna går till rätt saker, till kärnverksamheten. Det handlar i sin förlängning om tron på demokratin, på politiken.

För några år sedan var det stor presskonferens på Skellefteå lasarett. Stolta politiker och tjänstemän berättade om planerna för lasarettet. Det skulle rustas upp och byggas nytt för morgondagens slutenvård.

Vi som var där fick oss berättade att allt skulle börja med att vägen till ambulansintaget skulle flyttas några meter i sidled. Sedan var det ”bara” att följa manualen. Skruva i skruv för skruv i rätt ordning.

Sedan kom ännu en organisationsförändring. Mindre slutenvård, mer öppenvård.

De storslagna planerna gjorde på stället halt. Allt fördröjdes i ett par år. Men nu är det dags. Äntligen …

825 miljoner kronor ska satsas på lasarettet till 2026. Om detta går att läsa i Norran (10/11 2021).

Det talas om ljus i tunneln, om proppen ur. Samma känsla av att allting är frid och fröjd tycks ha infunnit sig igen. Som förra gången.

Och visst är det bra att Region Västerbotten vill satsa på lasarettet i Skellefteå, som alltför länge varit styvmoderligt behandlat. Men ett säkert stalltips är att åtgärderna inte kommer att räcka till för det växande Skellefteå.

Inte ens om allt det där som presenterades och planerades för ett par år sedan förverkligas.

Sjukvården är viktig för väljarna. Det är inte dagarna på Grand Hôtel i Stockholm, kontoret i Bryssel eller Almedalsveckan.

Klok är den politiker – oavsett färg – som förstår sjukvårdens betydelse för väljarna.

Frågan som måste ställas är: Gör dagens majoritet i Region Västerbotten det?