EU kan inte vänta på ny djurskyddslag

I september skulle EU-kommissionen ha presenterat en ny djurskyddslagstiftning. Det är oroande om förslagen dröjer och urvattnas.

Grisar och andra lantbruksdjur ska också ha det bra. Därför är det så sorgligt att EU:s uppdaterade djurskyddslagstiftning dröjer.

Grisar och andra lantbruksdjur ska också ha det bra. Därför är det så sorgligt att EU:s uppdaterade djurskyddslagstiftning dröjer.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-10-04 07:30
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Under den första veckan i oktober uppmärksammas sedan 1931 World Animal Day för att på global nivå påminna om vikten av djurens välmående. Valet av datumet, den 4 oktober, gjordes för att det är Franciskus av Assisis helgondag,  munken betraktas sedan medeltiden som djurens beskyddare.

Fortfarande utsätter människor både vilda och tama djur för stort lidande och djurskyddsfrågor betraktas ofta som politiskt lättviktiga. Därför är det nedslående att EU-kommissionen i september inte presenterade unionens uppdaterade djurskyddslagstiftning som utlovat. Förslagen berör bland annat djurhållning, transport, slakt och antibiotikaanvändning. Reformer som inte minst skulle förbättra livet för miljontals kor, grisar, hönor och kycklingar i Europas djurfabriker.

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 13 september höll sitt årliga tal “State of the union” i Bryssel berördes överhuvudtaget inte djurskyddsarbetet, fast anförandet handlar om prioriterade arbetsområden och unionens framtid. Två dagar innan talet publicerade finanstidningen Financial Times en artikel om att EU överväger att slopa skarpare djurvälfärdskrav eftersom man befarar att det kommer leda till höjda matpriser och slå hårt mot det europeiska lantbruket. Enligt artikeln kommer lagförslaget i bästa fall att presenteras urvattnat. Det är beklagligt.

Den nya djurskyddslagen har stötts och blötts under åratal och förslagen baseras på vetenskapliga rekommendationer och ekonomiska analyser från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA). I början av september mottog EU-kommissionens ordförande ett öppet brev undertecknat av över 600 veterinärer, forskare och andra aktörer som understryker hur skyndsamt det är att införa det nya regelverket.

Svenska bönder har bevisat att det går att bedriva lantbruk med högre ambitioner för djurens välbefinnande. Ett bättre djurskydd i EU skulle också stärka det svenska lantbrukets konkurrenskraft. Utländskt kött och andra livsmedel är ofta billigare på grund av två sorgliga anledningar, nämligen djurplågeri och överanvändning av antibiotika. I åtskilliga länder är mjölkkor uppbundna året runt och suggor fixeras, ligger inspärrade mellan gallergrindar utan att kunna röra sig, när de har kultingar.

Trots att World Animal Day instiftades för nästan ett sekel sedan är det Kanelbullens dag som de flesta i Sverige firar den 4 oktober. Njut av kanelbullar men skänk också en tanke till djuren. Swisha gärna en gåva, som motsvarar varje kanelbulle du köper, till organisationer som på olika sätt hjälper djur för djurskydd handlar även om oss människor. Den indiske demokratikämpen Mahatma Gandhi konstaterade att ”En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur”. Det ligger mycket i Gandhis iakttagelse. Samhällen som i sin lagstiftning värnar djur banar väg för ökad medkänsla vilket i slutändan gynnar medborgarna. EU-kommissionen och Europaparlamentet bör inte vänta med att sjösätta den nya djurskyddslagen.