Stefan Löfven, du har 48 timmar på dig. Stoppar du inte förslaget om fri hyressättning i nyproduktion, eller inleder nya förhandlingar där Hyresgästföreningen ingår, går vi vidare i processen med att försöka väcka misstroende mot regeringen.
Så lät det från Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar i förra veckan.
Nej, förresten, så lät det inte alls. Sin vana trogen använde hon sig av substantivet ”marknadshyror” när det egentligen handlar om ”fri hyressättning i nyproduktion”. Som är någonting helt annat. Punkt och slut.
På söndagen lät statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets ledare Annie Lööf meddela att de nått en kompromiss inom ramen för januariavtalet: Om parterna når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras ska regeringen lägga förslag i linje med den överenskommelsen.
Alltså ska parterna på bostadsmarknaden förhandla, precis som parterna på arbetsmarknaden gjorde.
Det borde ha blidkat Nooshi Dadgostar och hennes vänsterpartister. Förhandlingar där Hyresgästföreningen ingår, allt enligt önskemål.
Men i stället lät Dadgostar meddela följande: ”Oseriöst och politisk teater.”
Följt av ett rungande nej.
Kommer hon inte på bättre tankar lär hon gå till den politiska historien som partiledaren som satte igång processen med att fälla en regering på ett förslag som inte fanns – som befann sig på remiss- och utredningsstadiet.
Det har funnits stora tvivel på att Vänsterpartiet verkligen varit redo att utlösa en regeringskris. Men den här gången tyder allt på att de menar allvar.
Sverige befinner sig mitt i en kris: En medicinsk kris och en sjukvårdskris, en ekonomisk kris med hög arbetslöshet och naturligtvis en för många personlig kris där familjemedlemmar, vänner och bekanta blivit sjuka i covid-19. Där många avlidit.
Det finns dåligt valda tidpunkter för att utlösa en regeringskris och det finns sämre. Den nuvarande är ett exempel på det sistnämnda.
Nå, var står partierna egentligen? Frågan om marknadshyror var högaktuell inför valet 2018. Hyresgästföreningen, som är part i målet, och vars pålitlighet därmed kan ifrågasättas en smula, undersökte saken.
Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet var för. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet var emot.
Nu har förvisso vissa partier deklarerat en annan ståndpunkt, och marknadshyror och fri hyressättning i nyproduktion är inte riktigt jämförbara. Men undersökningen ger ändå en liten indikation på hur det ser ut i riksdagen.
Risken är därmed (sett från Vänsterpartiets horisont) att förslaget ändå klubbas igenom i riksdagen.
Infriar alla partier sina löften faller regeringen under måndagen. Vilket de ser ut att göra. Vänsterpartiet gör det i varje fall. Det meddelande Nooshi Dadgostar med all önskvärd tydlighet på en presskonferens under söndagseftermiddagen.
Så vad händer nu? Givet att regeringen Löfven II faller.
Mest troligt är att det blir ett extra val. Maktdynamiken i riksdagen förändras inte av att regeringen faller. En ny omgång talmansrundor – likt den kalabalik vi såg efter valet hösten 2008 – lär ingen vara intresserad av. Problemet är att få är intresserade av ett extra val.
Trots sitt agerande lär Vänsterpartiet till exempel inte tolerera Ulf Kristersson (M) som statsminister för en konservativ konstellation med stöd från Sverigedemokraterna. Det hade fått röda vänsterpartister att se illrött.
Inget parti, med någon form av självbevarelsedrift, kommer att stillatigande acceptera att bli passerat eller ignorerat i riksdagen. Som Vänsterpartiet den senaste mandatperioden. Det är det lätt att hålla med Nooshi Dadgostar om.
Men där slutar det mesta av medhållet. Förresten borde Stefan Löfven skicka ett tackkort till Dadgostar. Hennes agerande har fått statsministern att alltmer framstå som statsmannamässig landsfader.
Den intressanta frågan är vad ett extra val kan komma att innebära. Kristdemokraterna och Miljöpartiet ligger risigt till. Sämst utgångsläge har Liberalerna, som behöver göra en rekordbra valrörelse för att klara sig kvar i riksdagen.
Mycket är osäkert, men en sak är dock helt säker. Sverige går mot oroliga och oförutsägbara politiska tider när stabilitet, kompromissvilja och förtroende borde stå högst upp på dagordningen.
Nooshi Dadgostar inledde sin presskonferens vid tvåtiden på söndagen. Då hade hon 20 timmar på sig att komma på bättre tankar.
Fotnot: Den här texten är skriven utifrån den situationen som rådde på söndagseftermiddagen.