En nådig lunta för Sveriges kommuner

Kommunerna har grävt guld. Det handlar om ungefär 50 miljarder kronor i olika stöd.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgetpropositionen för 2021.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgetpropositionen för 2021.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-09-22 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Långt innan budgetpropositionen presenterades hade mycket av den redan presenterats.

Det brukar vara så nuförtiden. Dagliga presskonferenser med budgetnyheter.

Två av Västerbottens S-märkta riksdagsledamöter – Åsa Karlsson och Isak From – hade tagit sig till Medlefors folkhögskola i Skellefteå för att presentera budgetpropositionen.

En händelse som ser ut som en tanke. Flera av landets folkhögskolor har fått ekonomiska problem till följd av coronapandemin. Det blev också en slant till folkhögskolorna.

Mycket av budgetpresentationen kom ett handla om det offentliga, om regioner och kommuner.

Region Västerbotten får 283 miljoner kronor i generella och riktade statsbidrag. Drygt 105 miljoner ska användas till vård som blivit uppskjuten under coronapandemin.

Ett välkommet tillskott till en region som redan innan coronaviruset hade långa vårdköer.

Kommunerna blev inte lottlösa de heller. Höjda generella statsbidrag kombineras med riktade pengar till äldreomsorgen.

Det behövdes en pandemi för att äldreomsorgen skulle stiga på dagordningen, för att bristerna skulle synliggöras.

Att den rödgröna regeringen – tillsammans med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna – gör en riktad satsning på äldreomsorgen är därför välkommet.

Skellefteå får med generellt statsbidrag och riktade äldreomsorgssatsningar 171,8 miljoner kronor, Robertsfors 16,7, Norsjö 10,2 och Malå 7,9. Malå och Norsjö omfattas också av satsningen på företagsklimat i glesbygd. Malå får dessutom 700 000 kronor för att man haft ett högt flyktingmottagande.

Allt det där är bra och väl. Kommuner och regioner har under flera års tid kämpat med att få ihop sin budget. Förra året gick 64 av 290 kommuner back. Det här året ser det betydligt bättre ut. Sveriges kommuner och regioner (SKR) talar om ett guldregn över kommunerna. Men redan 2022 ser det riktigt tufft ut igen.

Kommunerna har mer eller mindre grävt guld i år. Enligt SKR handlar det om omkring 50 miljarder kronor, med alla olika stöd. Dessutom har skatteintäkterna inte vikt på det sätt som många förutspådde.

Nu gäller det för kommunernas och regionernas politiker och tjänstemän att hålla hårt i plånboken, att inte bygga upp verksamheter som man sedan inte har råd att driva när de goda dagarna är över.

Det blir en nog så knepig uppgift att pedagogiskt försöka förklara varför kommunerna behöver spara trots stora överskott.