Tiden är kommen.
Tiden när det kittlar extra mycket i näsan, när nysningarna avlöser varandra, när ögonen kliar och tröttheten slår till.
Lagom till att pollensäsongen drar i gång upphör mätningarna i norra Sverige. Den person som varit ansvarig för dessa har gått i pension och landets fyra nordligaste regioner vill inte betala för fortsatta mätningar.
De mätstationer som försvinner är de i Boden, i Umeå, i Östersund och i Sundsvall. Att hålla i gång dessa skulle kosta drygt en halv miljon kronor om året.
Låt oss tänka tanken att de fyra nordligaste regionerna delar på den kostnaden. Rakt av och utan hänsyn tagen till antalet invånare. Det skulle innebära 135 000 kronor per region och år. Det är växelpengar i det stora hela.
I Sverige har cirka 30 procent av befolkningen – alltså över tre miljoner personer – pollenallergi. Det är immunsystemet som överreagerar när man utsätts för pollen och sporer. Kroppen bildar allergiantikroppar och du utvecklar känslighet.
Att mätstationerna läggs ner är illa. Pollenmätningarna är ett viktigt stöd för landets pollenallergiker, som med hjälp av dem kan hålla koll på och veta när det kan vara dags att ta till medicin.
Att mätstationerna läggs ner i år är extra illa. För några dagar sedan presenterades en studie, med material från 31 länder på fem kontinenter, som visar att pollen stör kroppens immunförsvar och sänker kroppens motståndskraft mot covid-19.
Effekten hänger inte ihop med allergi. Den gäller generellt för alla människor. Det är alltså inte bara pollenallergiker som drabbas. Det går ut över alla. Inte minst personer i riksgrupper för svår covid-19.
Pollen sprider förvisso inte coronavirus. Men sänker kroppens motståndskraft. Risken att få en covidinfektion ökar. Och är det någonting som sjukvården inte behöver just nu så är det ökad belastning.
I Region Västerbotten har Moderaterna gjort politik av beslutat att lägga ner mätstationerna. Det har de gjort alldeles rätt i.
Det är regionfullmäktigeledamoten Elmer Eriksson som skrivit en interpellation i ämnet. Den socialdemokratiskt ledda regionledningen menar i sitt svar att det inte påvisats att ”pollenmätning är till oundgänglig patiensnytta”.
Så kan man självklart uttrycka det.
Men precis som i mycket av dagens sjukvård handlar det inte bara om att bota. Det handlar också om livskvalitet. Och utan mätningarna blir det svårare för allergikerna att medicinera i rätt tid och i rätt mängd.
Det går att vaccinera sig mot pollenallergi. Men att föreslås någonting sådant ett pandemiår som detta, när sjukvårdens massvaccinering mot covid-19 tar upp nästan all vaccinationskapacitet, är inte realistiskt.
Men ett annat år borde det tas under övervägande.
Det handlar inte bara om livskvalitet utan även om samhällets kostnader. Enligt en studie från Karolinska institutet uppgick den totala kostnaden till 13 miljarder kronor under 2016. I den summan är minskad produktivitet, på arbetet, på grund av att allergin sätter ned arbetskapaciteten, mediciner, sjukvårdsbesök och sjukfrånvaro medräknade.
Med de siffrorna i bakhuvudet är en massvaccinering någonting som politikerna borde ta sig en funderare på.
Och medan de tänker: Gör om och gör rätt. Det är pinsamt att pollenmätningarna försvinner i norr. Lika pinsamt är det att ingen har ett nationellt ansvar för pollenmätningar i Sverige.
Fotnot: Åslög Dahl är pollenforskare vid Göteborgs universitet. Hennes råd till personer i riskgrupper för covid-19 är att använda munskydd med klassningen FFP2, som filtrerar bort partiklar, när det finns mycket pollen i luften. I de norr kan det dock vara svårt att veta när det finns mycket pollen i luften eftersom mätningarna upphört.