Det vita snuset och EU–MUF har kidnappat moderaterna

EU borde inte förbjuda vitt snus, men det är pinsamt av Moderaterna att försöka göra det till en viktig valfråga.

Snus. Under kommande mandatperiod i Europaparlamentet lär de gemensamma reglerna för tobak och nikotin ses över.

Snus. Under kommande mandatperiod i Europaparlamentet lär de gemensamma reglerna för tobak och nikotin ses över.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-05-12 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det kändes som att ungdomsförbundet Muf hade kidnappat moderpartiet, när Moderaternas toppkandidat i EU-valet Tomas Tobé kallade till presskonferens om det vita snuset. M lät meddela att man vill kämpa för snuset, och presenterade ett "snuspaket".

Det hela är tröttsamt. Problemet är egentligen inte att Moderaterna – eller Socialdemokraternas partigrupp i Europaparlamentet, eller tidigare SD numera Folklistankandidaten Johan Nissinen, som också lovat att stå upp för snuset i EU – har fel i sak. Självklart bör vitt snus inte förbjudas, om det är vägen EU tar vore det olyckligt. Problemet är att snusfrågan ges bisarrt mycket utrymme i EU-debatten.

Vitt snus är ett nytt påfund. Senast EU:s tobaks- och nikotin-politik sågs över fanns inte de tobaksfria nikotinpåsarna, därför omfattas de inte av något gemensamt regelverk. Det finns inga gemensamma åldersgränser, eller regler kring varningstexter eller nikotinhalter. Eftersom tobakspolitiken lär ses över nästa mandatperiod, lär sådant övervägas.

Vanligt snus med tobak, det gamla hederliga svenska snuset, är redan förbjudet i unionen men Sverige har ett ohotat undantag. Vitt snus är redan förbjudet i ett antal EU-länder, och i andra debatteras det. Kanske kommer länder som redan förbjudit det vita argumentera för att hela unionen ska gå samma väg.

Om så sker vore det förstås olyckligt. Som Muf-ordföranden Douglas Thor påpekade på pressträffen (SvD 2/5) är snus en viktig anledning till att Sverige har lägst tobaksrelaterad dödlighet i EU.

Det ska svenska parlamentariker förstås föra fram i en debatt. Men var någon orolig för att de inte skulle göra det? Himlen är blå, vatten är blött och svenska europaparlamentariker vill inte förbjuda snus, vare sig det är vitt eller brunt. Man behöver inte kalla till presskonferens för att påtala självklarheter, och ge mer uppmärksamhet till en fråga som redan är blåst helt ur proportion.

Från svensk horisont har frågan om snuset en symbolisk sprängkraft, det blir det specifikt svenska mot klåfingriga Bryssel-byråkrater, men det är en fråga på marginalen. Även för oss. EU har mycket större frågor – som Ukraina, klimatet och den gränsöverskridande gängkriminaliteten – att ta itu med kommande mandatperiod. Att Sveriges största parti kallade till presskonferens enbart om snus är ur det perspektivet pinsamt. Det går säkert hem bland sjuttonåringar på Mufs skolkampanjer, men det är ingen anledning för toppkandidaten Tobé att spela med och försöka göra det till en stor valfråga.